Adresseavisen ringer:

- Hei, Martin. Vi fikk tilsendt tegningen av matpakkeroboten din, vi.

- Hei. Synes du den var fin?

- Ja, kjempefin. Hvordan kom du på å tegne en matpakkerobot?

- Ideen kom bare ned i hodet mitt. Det hadde vært bra å ha hatt en matpakkerobot som ordnet mat til meg. Så hadde pappa sluppet å gjøre det.

Kommer i 2035

Martin Nesset Husby (7) går i andre klasse på Gåsbakken skole i Melhus. Nylig var han innom Vitensenteret i Trondheim, der han deltok i konkurransen «Morgendagens helter» der det er om å gjøre å komme på den beste oppfinnelsen.

Sjuåringen tegnet en matpakkerobot, som han beskriver slik:

«Matpakkerobot: En robot som lager matpakker, med kjøleskap som mage og mange hender for å holde brød og smøre på maten. Kommer i 2035.»

Les også om Donald Duck-tegneren som roste Oskar (11) fra Melhus opp i skyene.

Konkurransen er en del av Prosjekt fantasi der barn og ungdom er med på å finne opp fremtiden. De beste ideene fra konkurransen vil bli bygget og satt sammen til en utstilling som skal turnere utvalgte vitensentre i hele Norge.

Det er Statoil som står bak konkurransen, som er et samarbeid med fem regionale vitensentre i Norge; VilVite, Oslo Vitensenter v/Teknisk Museum, Vitensenteret i Trondheim, Nordnorsk Vitensenter og Vitenfabrikken v/Jærmuseet.

Les også: Landets første 3D-kino i Vitensenteret kommer i løpet av 2016  (Pluss)

Animasjonsfilm

Gjennom konkurransen blir barn oppfordret til å tegne, bygge eller modellere sin oppfinnelse, ta bilde av den og sende den inn til prosjektet.

- Det handlet om å finne på en bra idé, og den som fant på den beste ideen får en Lego-robot. Jeg kom på noe annet også. En bil som ikke bruker drivstoff, men som bruker strøm fra sola gjennom en antenne på bilen. Om sommeren kjører bilen rundt og fyller opp strøm på kuler som ligger i bilen, og om vinteren bruker bilen strømmen den har samlet opp, forklarer Martin.

God idé, det også. Men det var Martins robotidé som ble plukket ut av Statoil til å gjøres levende. Animasjonen kan du se øverst i artikkelen.

- Den er kjempekul, konkluderer Martin etter å ha sett filmsnutten over 20 ganger i løpet av få minutter.

Les også: Melhus-lag gikk til topps i robotklassen i First Lego League

Har mange ideer

- Sitter du ofte og tenker og kommer på gode ideer?

- Ja, det må jeg gjøre noen ganger. Jeg forteller dem til mamma, pappa og Marie, lillesøstera mi. Noen ganger sier Marie «woooow», andre ganger bryr hun seg ikke. Jeg husker ikke hva mamma eller pappa sier.

Martin legger til at han har lang erfaring med både å tegne og bygge roboter, fra da han gikk i barnehagen.

- Ikke bare roboter. Kule roboter, understreker gutten, som ser for seg en fremtid som robotbygger.

Les også: Ekte CSI for barn

Vandreutstilling

20 finalister fra hver av de fem regionene i landet går videre til den nasjonale finalen. Hver regionale vinnerbesvarelse kan selv velge enten en Lego Mindstorm EV3 robot eller en Ipad.

Fra den nasjonale listen kåres 10–15 vinnere. Hver av disse får sin oppfinnelse bygget og blir en del av en vandreutstilling som vil reise mellom de fem vitensentrene i 2016 og 2017.

- Jeg forteller ideene mine til mamma, pappa og Marie, lillesøstera mi. Noen ganger sier Marie «woooow», andre ganger bryr hun seg ikke, forteller Martin. Foto: Privat
Slik ser matpakkeroboten som Martin har laget. Den har kjøleskap som mage og mange hender for å holde brød og smøre på maten. Foto: Privat