24-åringen har vært fengslet siden 13. februar, etter han ble pågrepet i forbindelse med brannen på Dreams showbar.

Senere har han blitt knyttet til åtte branner i Trondheim, blant annet brannene på en brakke tilhørende Sunnland skole, et rekkehus på Risvollan og på Hoeggen kirke.

Nå er etterforskningen av saken ferdig. Det eneste som gjenstår er en rapport fra psykiatriske sakkyndige.

- Er og var psykotisk

I en fengslingskjennelse fra Sør-Trøndelag tingrett går det frem at én av de sakkyndige har opplyst at 24-åringen lider av en «kronisk fortløpende sinnslidelse, er psykotisk og var psykotisk på tiden for de påklagede handlinger.» Da retten besluttet å varetektsfengsle mannen i fire nye uker onsdag la de til grunn at dette høyst sannsynlig vil være de sakkyndiges endelige konkulusjon. Bakgrunnen for fengslingen er at de mener det er gjentakelsesfare.

- Når rapporten foreligger, så sender vi saken over til statsadvokaten, med vår innstilling til tiltale. Fordi siktelsen mot ham omfatter straffelovens paragraf 148, som er kjent som mordbrannparagrafen, er det Riksadvokaten som må ta ut tiltale. Derfor må statsadvokaten også foreta en vurdering før saken sendes til Riksadvokaten, sier politiadvokat Maria Evenseth.

Hun antyder at det ikke vil være store forskjeller i hennes innstilling til tiltale, enn det som er siktelsen mot ham i dag.

Mannen er siktet for tre overtredelser av mordbrannparagrafen, fire tilfeller av skadeverk og for to tilfeller av omgang med ild utendørs med fare for brann.

Behandles

Slik tingretten vurdererer det vil sannsynligvis påtalemyndingheten legge ned påstand om tvunget psykisk helsevern, basert på sakkyndiges konklusjon så langt.

I dag får 24-åringen psykiatrisk behandling. Han nekter selv for å ha påsatt brannene.

- Han opprettholder tidligere forklaringer, der han har nektet straffskyld, sier Evenseth.

Hun forteller at tar sikte på å holde mannen fengslet frem til rettssaken mot ham.

- Jeg tør ikke å si når det blir. Ettersom saken må til Riksadvokaten vil det bli noe lengre saksbehandlingstid, sier hun.