Han har deltatt i Nato-øvelsen Cold Response.

I tillegg til Norge, deltok tretten nasjoner på øvelsen og totalt har 15 000 soldater øvd på krig i Trøndelag første uka i mars.

En del av oppdraget

Amerikanske soldater tar samfunnsansvaret på alvor. Ikke bare i krigen. De kaller det «community work» og det er en del av tjenesten.

- Dette er en offisiell del av oppdraget vårt. En viktig del og.

Les også: Se forsvarets bilder fra Cold Response

Romero og hans 11 medsoldater benytter lørdagen til å vaske i Vår Frue kirke. Benk for benk og vinduskarmene, der de kom til. Som en siste innsats før de reiser hjem. US Marine Corps initierte dugnaden og spurte hva de kunne bidra med. Via folk i det norske forsvaret og frivilligheten i Norge kunne soldatene fylle et behov hos Kirkens bymisjon. En annen gruppe vasket en leilighet for mindreårige flykninger ved Havstein botiltak og en tredje hjalp til ved en fotballturnering i Charlottenlundhallen. Soldatene meldte seg frivillig. Fordi det er det de gjør.

- Har du, som amerikansk marinesoldat, mye erfaring med vask av kirker?

- He he, nei svært lite. Akkurat kirker, er det vel ingen av oss som har vasket før.

Men vasking, har mange av soldatene mye erfaring med.

- Vi vasker kjøretøy og utstyr mange timer hver eneste dag, sier korporal Cole Comrie.

Styrker samholdet

- Det er slike oppdrag som styrker samholdet og forbedrer forholdene internt, sier sersjant Romero.

Og det er ikke bare i Norge de amerikanske soldatene legger ned en innsats for det samfunnet de har operert i. Amerikanerne bygger skoler og bidrar med det de lokale trenger. Albert V. Romero har tjenestegjort i Irak og Afghanistan, blant annet.

- Dette er grunnen til at jeg vervet meg. Det er bror- og søsterskapet jeg liker ved denne jobben. Fellesskapet. Og den innsatsen vi kan gjøre for andre.

Pastoren i vinduskarmen

Pastor Brandon Hood klatrer til topps i gardintrappa. For hver bevegelse er stamgjest i kirka, Rolf Erik Skillebekk Berge, etter. Han støtter og sikrer, slik at pastoren ikke skal skade seg under kirkevasken. De snakker ikke hverandres språk, men kommuniserer. Langs veggen skyves trappa og vindu for vindu blir karmene skurt av en amerikansk militærprest i uniform og gummihansker. Heller ikke han har vasket kirker i sitt liv, men preket i dem har han. De siste ukene har han preket på Værnes.

- For en opplevelse det har vært. Hele øvelsen og nå dette. Nå når vi er her i dette rommet, kjenner jeg ære, glede, takknemlighet. Denne kirken er fantastisk og vakker. Tenk å kunne få vaske en kirke som er 800 år gammel, sier pastoren.

- Vi har ikke så gamle kirker hjemme.

Oppdraget: - Å gjøre en innsats for det samfunnet vi opererer i er en viktig del av oppdraget vårt. Dette er grunnen til at jeg vervet meg. Bror- og søsterskapet og den innsatsen vi kan gjøre for andre, sier sersjant Albert V. Romero, US Marine Corps. Foto: Christine Schefte, Adresseavisen