Etter ordre fra Riksadvokaten har førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes tatt ut tiltale mot 48-åringen. Han er tiltalt for forsettlig drap. Mannen sitter varetektsfengslet i Bodø fengsel.

Ifølge gjerningsbeskrivelsen i tiltalen skal mannen natt til 16. januar i år ha hogget og stukket Vibeche Sofie Falck Danielsen i hodet og halsen med et skarpt redskap, trolig en øks, står det i tiltalen. Hun ble blant annet påført kraniebrudd og brudd i venstre kragebein. Hun ble også påført stikk- eller skjæresår på begge sidene av halsen.

Mannen tiltales også for å ha mishandlet Danielsen etter at hun var død. Ifølge gjerningsbeskrivelsen skal han ha skåret eller hugget av henne høyre lillefinger.

Henlegger saken mot samboeren

Også samboeren (35) til 48-åringen var lenge siktet for forsettlig drap. Hun ble imidlertid løslatt fra varetekt i sommer av førstestatsadvokaten, samtidig som han sendte sin tiltaleinnstilling til Riksadvokaten. Politiet mente i sin innstilling at kvinnen måtte tiltales for forsettlig drap, men Soknes og Riksadvokaten mener at bevisene ikke holder, og har henlagt drapssiktelsen mot henne etter bevisets stilling, opplyser førstestatsadvokaten.

- Den tiltalte 48-åringen har ikke villet la seg avhøre. Hva slags beviser har dere mot ham?

- Jeg vil ikke forhåndsprosedere saken. Men vi vet at det var tre personer i leiligheten, og den ene er død. Da er det to igjen. Den tiltalte har ikke sagt noe i avhør og samboeren hans har sagt at hun ikke har gjort det, sier Soknes.

- Og det tror du på?

- Det er dette bevisførselen i retten vil dreie seg om, sier Soknes.

Han ønsker ikke å uttale seg om eventuelt motiv for drapet.

Samboeren varslet

Vibeche Sofie Falck Danielsen ble funnet død i Nidelva 21. januar i år. Da hadde hun vært savnet siden 16. januar. Like før klokken sju denne januarmorgenen ringte Falck Danielsens samboer (52) til politiet. Han hadde forlatt leiligheten deres i Kjøpmannsgata og fortalte at han var redd for at samboeren var drept.

Da politiet kom til stedet var leiligheten tom, men de fant blod. Det etterforskerne ikke visste på dette tidspunktet, var at avdøde like før skal ha blitt fraktet til Marinen i en rullestol av samboerparet. Der skal de ha dumpet henne i Nidelva.

Samboer slipper straff

35-åringen er rullestolbruker, og påtalemyndigheten mener at det var hennes elektriske rullestol som ble brukt til å frakte avdøde. Den drapssiktede kvinnen har hele tiden nektet straffskyld for drapet. Hun har imidlertid vært åpen om flyttingen av liket, men slipper straff for dette, fordi hun var i et samboerforhold med mannen, opplyser Soknes. Ifølge straffelovens § 132 tredje ledd kan nemlig ikke den «som har handlet i hensikt å unndra seg selv eller noen av sine nærmeste fra forfølgning, straff eller særreaksjon» straffes.

Obduksjonsrapporten viste at forblødning var årsaken til at Falch Danielsen døde.

- Har dere funnet drapsvåpenet?

- Nei, vi har ikke funnet noe man med sikkerhet kan si har vært brukt, sier Soknes.

Førstestatsadvokaten håper drapssaken vil kunne berammes i Sør-Trøndelag tingrett i løpet av høsten, og regner med den vil vare rundt en uke.

- Erkjenner ikke skyld

Advokat Christian Wiig, som forsvarer den drapstiltalte 48-åringen, opplyser at klienten torsdag tok informasjonen om at han var drapstiltalt med fatning.

- Jeg hadde forberedt ham på at dette ville bli resultatet av Riksadvokatens behandling, sier Wiig.

- Hvordan stiller han seg til tiltalen?

- Etter som jeg forstår så benekter han straffskyld, sier Wiig.

Selv om 48-åringen ikke har ønsket å la seg avhøre av politiet, har han forklart seg for de rettspsykiatrisk sakkyndige i saken og svart på alle spørsmål som de har hatt, opplyser forsvareren.

- Jeg registrerer at min klient er tiltalt for forsettlig drap med en strafferamme på 15 års fengsel samt at han er tiltalt for å ha skåret lillefingeren av liket. Det er alltid sterkt belastende å få en drapstiltale mot seg, men han er ikke tiltalt for overlagt drap, eller drap under særdeles skjerpende omstendigheter, sier Wiig, og legger til:

- At saken er henlagt mot medsiktede har jeg ingen kommentar til, fordi jeg er forsvarer og ikke angriper.

Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes tok i dag ut tiltale i drapssaken. Foto: MARIANN DYBDAHL
Foto: PRIVAT, Adresseavisen