Det er bekreftet tre tilfeller av blodforgiftning med bakterien Bacillus cereus hos sprøytenarkomane i trondheimsområdet.

- Kan dø av det

To personer ble nylig innlagt ved St. Olavs Hospital. I tillegg var en person innlagt i desember i 2015. De syke har hovedsakelig injisert amfetamin, skriver Trondheim kommune på sin nettside.

- Dette er svært alvorlig. Blodforgiftning kan man dø av hvis man ikke får behandling, sier fagleder Jan Erik Skjølås ved helse- og overdoseteamet i Trondheim til Adresseavisen.

Han opplyser at de som ble innlagt er både kvinner og menn i forskjellige aldre. Alle fikk behandling ved sykehuset, og er nå friske.

Forurenset narkotika

Narkotikaen som sirkulerer i Trondheim kan være forurenset med sporer fra Bacillus cereus-bakterien, og personer som tar stoff med sprøyter og helsepersonell som er i kontakt med denne gruppen må være oppmerksomme på dette.

- Vi tror blodforgiftningen skyldes amfetamin som er infisert. Vi har vært ute i miljøet og det går rykter om at det er amfetamin som har en gul- eller brunaktig farge og det skal lukte veldig fælt, sier Skjølås.

Ikke testet stoffet

Rusmisbrukerne sier også at amfetaminet ser ut som det «koker» når man blander det med vann.

Han understreker at de ikke har fått tak i noe av det infiserte amfetaminet og har derfor ikke kunnet teste det.

Det kan heller ikke utelukkes at forurenset narkotika sirkulerer i andre deler av landet.

Bacillus cereus er en sporeformende bakterie som vanligvis gir matforgiftning, men kan også i sjeldne tilfeller gi alvorlig sykdom hos immunsvekkede og personer som tar stoff med sprøyter.

Feber og frostanfall

Symptomene på blodforgiftning kan være influensaliknende plager med muskelverk og sykdomsfølelse. Senere symptomer kan være feber, frostanfall, rask puls, rask pust og generell dårlig allmenntilstand. Sykdommen har vanligvis et forholdsvis mildt forløp og kan behandles med antibiotika.

- Hvis noen føler seg uvel og har hatt i seg amfetamin, så råder vi dem til å ta kontakt med fastlege, legevakt eller helseteamet. Da må det tas en blodprøve, forklarer Skjølås.

Han ber spesielt ungdom om å være forsiktige med hva de setter i blodårene.

- Ungdom er ofte ukritiske til hva de har i seg. De tenker ikke over hva de injiserer, mens de gamle er litt mer drevne, sier faglederen.

Siste lignende utbrudd på landsbasis var vinteren 2014-15 da ti personer ble syke med sårbotulisme. Dette er første gang at bakterien Bacillus cereus har forårsaket utbrudd blant sprøytebrukere i Norge. Også utenfor Norge er utbrudd forårsaket av denne bakterien sjeldne.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Fagleder Jan Erik Skjølås ved helse- og overdoseteamet i Trondheim.