- Your highness, Mrs. highness. Remember, I am the king.

Slik åpnet den tidligere talkshow-verten Larry King sitt foredrag under hovedkonferansen på Starmus-festivalen i Trondheim Spektrum onsdag ettermiddag. Åpningsreplikken fremførte han med et tydelig glimt i øyet, mens han stirret på kronprinsparet som satt foran i salen.

Falske nyheter i fokus

«De falske nyheters tidsalder» var tittelen på King sitt foredrag. Den 83 år gamle radiolegenden fra Brooklyn diskuterte blant annet sammenhengen mellom stadig økende og raskere kommunikasjonsflyt og oppblomstringen av falske nyheter.

- Alle kan være en formidler av nyheter i dag. Alle kan sende ut hvilken som helst informasjon på internett.

Oppfordrer til fordypning

King fortalte videre at han er bekymret for at dybdeintervjuer og lengre nyhetssaker blir sjeldnere å se i tradisjonell journalistikk. Denne uttalelsen bet kronprinsessen seg merke i. Hun var enig i King sine refleksjoner og hans uttrykte bekymring.

- Har kronprinsparet gjort seg opp noen tanker om hvordan vi kan kontre falske nyheter?

- Jeg tror det er viktig, slik Larry King var inne på, å forholde seg til de lange artiklene. Der kan man fordype seg i ordentlig journalistikk. Fortsette å lese bøker, fortsette å sørge for å skaffe seg ordentlig informasjon som går lenger enn korte artikler. Det tror jeg er utrolig viktig, også er det er litt selvdisiplinerende. Man må ta ansvar for egen utvikling, sier kronprinsesse Mette-Marit.

Tror på den kritiske sans

Kronprinsen støttet sin kones oppfordringer. Han mente i tillegg at folk, ved enkle grep, kan bruke egne evner for å gjenkjenne falske nyheter.

- Det er en utfordring, men man kommer nok ganske langt med vanlig sunn, kritisk sans. Det har jeg litt tro på, sier kronprins Haakon Magnus.

Kronprinsparet var til stede i Trondheim under Starmus på tirsdag og onsdag. I tillegg til hovedkonferansen på onsdag, hvor også blant annet Oliver Stone og Jeffrey Sachs talte, besøkte de Starmus Open Space og Vitensenteret.

Lyttet: Kronprinsparet lyttet til King sitt foredrag, og var enig i at unge bør bli flinkere til å lese bøker og lengre tekster. Foto: Mariann Dybdahl
Optimist: Kronprins Haakon Magnus har tro på at menneskers kritiske sans vil være et nyttig egenskap å bruke for å ikke la seg lure av falske nyheter. Foto: Mariann Dybdahl