Perodd Tessem er gymlærer ved Byåsen videregående skole og norgesmester i fitness.

Han er ikke med på at fitnesskulturen har skyld i at kroppspresset er blitt for stort på mange unge jenter. Ved Huseby skole har dette ført til at jenter og gutter er splittet i svømmeundervisningen

- Jeg mener at fitness kan motvirke kroppspress. Før skulle jenter være så tynne at det ble usunt. Så kom fitness, som gjorde at jentene skulle være trente, og kunne ha litt muskler og størrelse, sier Tessem til Adresseavisen.

Sunnhetsideal

Han hevder fitnesskulturen dyrker fram et trenings- og sunnhetsideal, mens media og andre har gjort den til noe som nesten er usunt.

- Fitness er en sunn og fin sport i forhold til det å takle kroppspress, mener Tessem.

Derfor ønsker han også fitness som et eget fag i skolen.

- Fitness hadde vært et fint fag å ha i skolen. Sporten inneholder elementer som et balansert kosthold og trening, som det kunne vært nyttig for elevene å lære mer om.

- Vil ikke dette bare forsterke kroppspresset på jenter som sier de ikke vil svømme med guttene fordi de ikke føler seg fullkomne?

- Fitness er ikke en skjønnhetskonkurranse. Det er en muskelsymmetrikonkurranse. Det er stor forskjell på det.

- Men er det egentlig så sunt å dyrke fram en fitnesskropp?

- Det er stor forskjell på det å konkurrere i fitness og det å være fit. Du kan bli fit med helt vanlig sunt kosthold og normal trening.

- Alle kroppene i fitnesskonkurranser ser ikke like sunne ut?

- Skal du nå toppnivå i fitness, så balanserer det på grensen mellom sunt og usunt. Sånn er det i alle toppidretter, sier Tessem.

Sårbar alder

Han erkjenner at det eksisterer et kroppspress siden mange føler på det.

- Dette er veldig hauset opp i media. Det som startet som et sunnhetsideal er snudd til en fitness- og kroppspressdebatt som er litt dum.

- Hva tenker du om at jenter og gutter ikke har svømming sammen grunnet kroppspresset?

- Dette er jenter i en kroppslig sårbar alder. De er under utvikling, og det er klart at du kan være ekstra sensitiv overfor din egen kropp og bry deg mer om hva andre synes. Det er ikke enkelt i den fasen, sier Tessem.

Vil dusje alene

Gymlæreren mener det kan være både positivt og negativt å splitte gutter og jenter i svømminga.

- Splitting kan gi trygghet til dem som føler seg utrygge, men de kan gå glipp av den naturlige utviklingen ved å venne seg til å stole på egen kropp og den personen man er, sier Tessem.

Han har ikke opplevd ønsker om splitting av gutter og jenter i gymtimene på videregående.

- Men vi merker at det blir flere og flere som ønsker å dusje alene.

Tessem bruker ulike teknikker for å unngå at dette skal bli et tema.

- Det går på å få elevene til å tro på sine gode egenskaper, og å forsterke det som er bra. Det finnes ikke noen fasit på hva som er fint og stygt. Det er synd at man skal la media eller andre bestemme om man er fin eller ikke. Det må man få bestemme selv, sier Perodd Tessem.

Usunne treningsregimer

Halvor Byfuglien, som er avdelingsleder i kommunikasjon- og samfunnsavdelingen i Antidoping Norge, oppfordrer ungdom til å reflektere over hvorfor de trener.

- Vi ser en tendens til at det vokser fram treningsmiljøer der drivkraften er utseendet i stedet for sunnhet og velvære. Dette kroppspresset tror vi kan føre til at jakten på drømmekroppen leder dem inn på usunne treningsregimer, sier Byfuglien til Adresseavisen.

Antidoping Norge ble opprettet for å bekjempe doping i idretten, men etter at bruken av anabole steroider ble forbudt, har de tatt et større samfunnsansvar og jobbet mye med forebygging.

- Dette arbeidet handler om mye mer enn antidoping. Det handler om positivt fokus på ren trening og hva det innebærer, treningsråd og råd om kosttilskudd. Men det handler også om doping, for doping brukes i relasjon til trening.

- Hvordan vurderer du fitnesskulturen i denne sammenheng?

- Fitness er et stort begrep, men det er en hårfin balanse i forhold til motivet for å trene og hvilke virkemiddel man tar i bruk for å nå de ønskede resultater. Man skal være bevisst hva man kommuniserer og hva det fører med seg.

- Hva synes du om fitness som et eget fag i skolen?

- Et sånt begrep kan bety alt og ingenting. Jeg tror det kan være bra hvis skolen legger til rette for ren, sunn og riktig trening. Det viktige er ikke hva du kaller faget, men hva det inneholder, sier Byfuglien.

Ber foreldre være på vakt

Han mener foreldre bør være litt på vakt i forhold til hvilke miljø deres barn trener i.

- Vi tror voksne har et veldig bevisst forhold til hvilket idrettslag de sender barna sine til, men er usikker på om de har samme kontroll på hvilke miljø barna møter på treningssenteret. Dette kan det være lurt å reflektere rundt, sier Byfuglien.

Antidoping Norge har i lengre tid hatt en egen prosjektleder i Trondheim og et samarbeid med Sør-Trøndelag fylkeskommune, der de drar rundt på ulike videregående skoler.

- Vi opplever at det har vært et vellykket prosjekt, som de unge har vært interessert i og fått noe ut av. Vi er opptatt av å ikke bare rette pekefinger i forhold til antidoping, men heller peke på en retning for å oppnå resultater på en ren og sunn måte. Det er fullt mulig å oppnå omtrent tilsvarende utseende uten å bruke noe som helst, men det tar litt lenger tid, sier Halvor Byfuglien.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.