Politiet har foretatt en svært omfattende teknisk og taktisk etterforskning. En god del materiale blir fortsatt nøye gransket og 57 vitner er avhørt.

På en pressekonferanse i går opplyste seksjonsleder Terje Lunde ved Sentrum politistasjon at brannen verken er påsatt eller skyldes feil ved det elektriske anlegget.

- Brannen skyldes tilførsel av bar ild. En glødende sigarett eller fyrverkeri er blitt liggende under gangbanen i den trange passasjen mellom Fjordgata 80 og 78, fortalte politiinspektøren.

Fyrverkeri

Kriminaltekniske undersøkelser viser at brannen startet ni meter inne i smuget. Under gangbanen, som består av trematerialer, har politiet funnet mye brennbart materiale.

Kriminalteknikerne har funnet en rekke sigarettstumper, men ikke rester etter fyrverkeri. Likevel vil ikke Lunde utelukke fyrverkeri som en mulig brannårsak.

- Men skal jeg vekte, heller jeg mest mot en glødende sigarett, sa seksjonslederen.

Politiet tror det kan være en glødebrann eller ulmebrann, som har startet før klokken 16.30 onsdag 16. mai. Et sentralt vitne sier at han kjente røyklukt i en tilliggende bygning ved 16.30-tiden.

Vanskelig å slukke

Politiet fikk melding om brannen fra brannvesenet klokken 01.26 torsdag 17. mai. Terje Lunde skryter av brannvesenet, det var en særdeles vanskelig brann å slukke. - Trondheims befolkning har også bistått i etterforskningen ved at vi har fått en del bildemateriale som har vært til stor hjelp.

Et bilde tatt klokken 01.11 fra Brattøra viser ingen røykutvikling. Klokken 01.35 har samme fotograf tatt nye bilder som viser stor røykutvikling. På samme tid viser andre bilder tatt fra Fjordgata og inn i Kanalsmuget at flammene slikker oppover ytterveggen på 78 og 80.

Kriminalteknikerne har jobbet 300 timer inne i brannruinene.

Foto: VEGARD EGGEN