Årsak: Begge har utenlandske foreldre.

Beskjeden kom i mai, etter at søknadsfristen for videre skolegang er gått ut. Nå står begge uten utdanningstilbud.

– Jeg opplever det som totalt uprofesjonelt av Forsvaret å sende ut slike beskjeder så sent. Jeg tenker at forsvaret går glipp at godt motiverte rekrutter når de behandler folk sånn, sier Brugmans.

Forsvaret beklager nå behandlingen og viser til at de holder på å endre rutinene.

Begge født i Norge

Brugmans og skolekameraten er begge født i Norge, er oppvokst her og er selvsagt norske statsborgere. Vucic har foreldre som kommer fra Bosnia. Brugmans har norsk far og russisk mor.

– Jeg er glad i Norge. Det er det beste landet i verden. Derfor ønsket jeg å gjøre førstegangstjeneste, sier Toni Vucic.

– Jeg føler at dette er min plikt. Det er det rette for meg, sier Magnus Brugmans.

– A- og B-borgere

På sesjonen fortalte begge to at de hadde utenlandske foreldre i forbindelse med spørsmål om språkkunnskap og nasjonalitet. Så fikk begge innkalling til Forsvaret i tråd med hva de hadde ønsket seg. Brugmans skulle tjenestegjøre i garden. Vucic i Sambandsbataljonen. Begge ble tatt på sengen av telefonen fra Forsvaret med beskjeden om utsettelsen.

– For meg falt alle planer for høsten i grus. jeg tenkte bare: Hva skal jeg gjøre nå? Jeg blir virkelig opprørt når jeg tenker på det, sier Brugmans.

I likhet med Vucic forstår han ikke begrunnelsen. Brugmans sier han aldri har opplevd at foreldrenes bakgrunn er brukt mot ham. Han opplever det som om forsvaret skaper A- og B-borgere.

– Jeg ser på dette som diskriminering. Jeg har aldri følt meg mindre norsk enn da jeg fikk denne beskjeden.

Omstridt praksis

Forsvaret har også tidligere fått sterk kritikk for praksisen med sikkerhetsklarering av alle som skal inn til førstegangstjeneste. I fjor ble det kjent at vernepliktsverket avviste ca. 1000 personer med minoritetsbakgrunn årlig fordi det var vanskelig å få dem sikkerhetsklarert. Dette fikk forsvarsministeren til å gå ut og love endringer i praksisen.

De to attenåringen fra Trondheim har begge fått tilsendt et skjema som må fylles ut for å få sikkerhetsklarering.

– Mange av spørsmålene er opplysninger Forsvaret allerede har fått i forbindelse med sesjon. Andre ting er ikke relevante for oss, eller det gjelder ting som foreldrene våre egentlig bør svare på, sier Vucic.

Appellerte til ministeren

Selv søkte han seg inn til førstegangstjeneste sammen med bestekameraten. Sammen trente de for å komme inn. Planen var å fortsette utdannelsesløpet sammen, men slik blir det ikke. Nå har Vucic henvendt seg til Nasjonal sikkerhetsmyndighet, som står for sikkerhetsklareringer, Forsvarets Sikkerhetsavdeling og vernepliktsverket. Han har til og med sendt en e-post til forsvarsministeren, så langt uten å få svar ut over at henvendelsen er mottatt.

– Da jeg spurte vernepliktsverket om muligheter for å endre tjenestested var svaret at uten sikkerhetsklarering kunne jeg i beste fall få rake løv i ett år, sier Vucic

Jakter jobb

Brugmans er nå på jakt etter jobb for å jobbe ett år før han avtjener førstegangstjenesten. Vucic er ikke lenger sikker på om han vil i militæret. Trolig tar han et år på folkehøyskole fra høsten av og starter deretter på utdanning.

Kameraten Aleksander Elvebakk drar imidlertid til Sambandsbataljonen for tjeneste som planlagt.

– Jeg synes dette er latterlig. De burde absolutt informere om dette med sikkerhetsklarering på sesjon, slik at det kunne vært ordnet, sier Elvebakk.

Magnus Brugmans (til v.) vil jobbe et år før han avtjener førstegangstjenesten. Toni Vucic er usikker på om han vil i forsvaret likevel etter behandlingen han har fått. Foto: KIM NYGÅRD