Samepioneren Elsa Laula Renbergs fødselsdag blir offisiell samisk flaggdag i tre nordiske land og i Russland. Det ble vedtatt under samekonferansen i Trondheim denne helga. Elsa Kristina Laula Renberg ble født 29. november 1877 i Storsele nær Vilhelmina i Sverige. Hun døde 22. juli 1931 i Brønnøy i Nordland.

Renberg dannet Brurskanken Samiske kvinneforening i 1910. Det var denne foreningen som samlet samene til Trondheimsmøtet, et møte som senere er blitt kalt samenes Eidsvolls-forsamling, melder NTB.

foto
Det samiske flagget og et bilde av Elsa Laula Renberg pryder Posten Norges to frimerker som markerer at det er 100 år siden det første samiske landsmøtet.

Ny flaggdag

- Det er en stor glede for meg at dette vedtaket ble gjort nettopp her i Trondheim i forbindelse med markeringen av det samiske 100-årsjubileet for det første samisk landsmøtet i 1917, sier Samerådets avtroppende president Áile Jávo til NRK.

Den offisielle samiske flaggdagen feires for første gang fra og med i år i Norge, Sverige, Finland og Russland.

Alle skolene i Trondheim fikk nytt samisk flagg i forbindelse med storfeiringa. De flagget på samefolkets dag i år, og nå får de altså en dag de kan bruke det på.

Les også: - Ikke nok at kongen har bedt samene om unnskyldning

Valgt til ny president

Svenske Åsa Larsson-Blind ble valgt til Samerådets nye president i dag. De nye norske representantene er Elen Inga Turi, Björg Bonk, Ol Johan Gaup og Christina Henriksen.

Samerådet er en paraplyorganisasjon for samiske organisasjoner i Norge, Sverige, Finland og Russland. De skal ivareta samenes rettigheter som individer og som ett folk.

Samekonferansen - som i år altså gikk av stabelen i forbindelse med Tråante - er Samerådets høyeste organ og avholdes hvert fjerde år.

Les også: Forsoning og feiring i Nidarosdomen