Mandag startet rettssaken mot 19-åringen som er tiltalt etter Kielglekroa-brannen i sal 310 i Trondheim tinghus.

19-åringen har sittet varetektsfengslet siden brannen fredag 5. desember i fjor. Han er tiltalt etter mordbrannparagrafen og for betydelig skadeverk.

Etter at 19-åringen fikk presentert tiltalen av statsadvokat Unni Sandøy, erkjente han straffskyld i tingretten.

Så person tenne på

I sitt innledningsforedrag presenterte statsadvokat Unni Sandøy et lydklipp, der et vitne av brannen ringer 110-sentralen i Sør-Trøndelag for å melde om brannen hos Kieglekroa.

- Det brenner som faen, sier vitnet i nødsamtalen, før han senere sier:

- Noen har tent på utenfor Kieglekroa. Vi så en person.

Etter å ha beskrevet hvor brannen er, bryter vitnet inn:

- Han som tente på er ved brannen, sier vitnet noen minutter inn i nødsamtalen.

Etter dette opplyste Sandøy om de tre filmene som 19-åringen skal ha delt på Snapchat samme natt som brannen. I en film som han sendte til fire venner la han på teksten «Lage brann i byn æ sjø», ifølge statsadvokaten.

Flere kunne omkommet

Ifølge gjerningsbeskrivelsen i tiltalen kunne en eller flere beboere som oppholdt seg i boligene like ved Kieglekroa lett ha omkommet i brannen, dersom brannen ikke var blitt oppdaget og varslet i tide.

19-åringen erkjente i januar at det var han tente på Kieglekroa, men hans forsvarer, Arve Røli, har tidligere sagt at hans klient ikke gjorde det med viten og vilje.

Ifølge tiltalen startet brannen ved at han tok en brennende fakkelboks fra inngangen til Kieglekroa til en bod der han tente på noe brennbart materiale.

- Spørsmålet her er om tiltalte skal dømmes for å ha gjort dette med forsett, sa Sandøy da hun startet sitt innledningsforedrag.

Skader for 20 mill.

Etter brannen ble det meldt skader for mer enn 20 millioner kroner, ifølge tiltalten. 19-åringen må vente seg enorme erstatningskrav, men dette vil ikke bli behandlet under straffesaken mot ham.

I tillegg til tiltalte selv, vil to naboer til åstedet, to politibetjenter, en brannmann og to ansatte hos Kieglekroa avgi sin forklaring i løpet av rettsakens første dag.

Selve rettssaken avslutter med prosedyrer onsdag.

Politiet oppnevnte en brannekspert som skal forsøke å gi svar på flere av spørsmålene som politiet sitter med. Foto: Joakim Slettebak Wangen