- Vi er ikke interessert i å ha folk som er rusa på narkotika på våre utesteder. Det er ikke gøy å være på jobb å oppleve at ei ung jente kollapser på grunn av dop. Derfor har vi gjort tiltak som gir et tydelig signal om hva vi mener om narkotika, sier daglig leder Jan Tore Fladvad ved utestedet Barmuda i Trondheim.

Alle ansatte på Barmuda har skrevet under på en avtale om at de når som helst kan bli testet for narkotika.

- Dette er i tillegg til arbeidsavtalen, og mest en symbolsk greie. Hittil har vi aldri narkotestet noen. Men skulle en situasjon oppstå, er testen en trygghet både for oss og den ansatte, sier Fladvad.

De ansatte kan selv velge om de vil skrive under på kontrakten eller ikke. De kan ikke bli pålagt dette.

- Men det er jo litt merkelig om de ikke skriver under, sier Fladvad.

Nesten 300 000 personer i Norge mellom 16 og 34 år har prøvd cannabis. «Sebastian» og «Chris» røyker hver dag.(PLUSS)

- Viktig med åpenhet

Tillitsvalgt på Barmuda, Kristin Bye, synes det er helt greit å ha en slik kontrakt med arbeidsgiver. Så langt har ingen ansatte nektet å skrive under på avtalen.

- Har man ingenting å skjule, så er det jo ikke noe problem. Jeg synes det er viktig med åpenhet rundt hvilken politikk vi har på jobb, og at vi ikke tolererer at ansatte bruker narkotika, sier Bye.

LES OGSÅ (PLUSS): Beslaglegger tre ganger sterkere cannabis

Hun har jobbet i utelivsbransjen i mange år, og ser at mengden narkotika i omløp har økt. De har derfor vært nødt til å gjøre noen grep.

- Vi må være våkne, følge med på gjestene og rydde opp. Jeg har selv vist ut gjester på grunn av mistanke om bruk av narkotika. Siden vi begynte å ha et fokus på dette har det vært et langt mindre problem, sier Bye.

Dette gjør at ansatte unngår situasjoner som kan bli vanskelig å håndtere.

- Vi vet aldri hvordan folk ruset på narkotika vil reagere om det oppstår en situasjon. Den usikkerheten vil vi ikke ha på jobb, sier hun.

LES OGSÅ (PLUSS): - Mer vanlig at man har prøvd hasj enn at man ikke har prøvd

Økt kontantbruk

Jan Tore Fladvad merket også en oppblomstring av narkotikasalg på utestedene i Trondheim våren 2015. Det ble spesielt lagt merke til gjennom en økning av kontantbruk i barene.

- De andre gjestene så det nok ikke. Men da ei jente kollapset på grunn av noe hun hadde fått i seg, sa jeg; nok er nok, sier Fladvad.

I tillegg til å innføre den aktuelle avtalen, tok de kontakt med politet.

Narkotikaavdelingen ble koplet inn, og det ble gjennomført spaning på stedet. Spaningen resulterte i flere pågripelser.

- I disse dager jobbes det, etter initiativ fra utebransjen, i en samarbeidsgruppe som involverer politiet, bransjen og kommunen for å styrke kampen mot narkotikabruk og omsetning i utelivet i Trondheim.

LES OGSÅ (Pluss): 35 ungdommer tatt i narkoaksjoner i Trondheim

LES OGSÅ (Pluss): Kvinne (28): - Jeg var farlig nær å bli en del av statistikken

- Vil ikke skade omdømmet

Fladvad håper flere utesteder i Trondheim vil følge Barmudas eksempel, og innføre avtaler med sine ansatte om at de kan narkotikatestes.

- Det som skjer når vi setter ned foten på Barmuda, er at disse uønskede elementene flytter på seg. De forsvinner ikke. Derfor er det viktig at alle i utelivsbransjen samarbeider.

Han tror mange kan være redd for å si at de opplever narkotikabruk i sine lokaler, av frykt for å skade omdømmet sitt.

- Vi har et ansvar som drivere av utesteder, og vi må gjøre det vi kan for de unge som vokser opp nå. De bør ikke oppleve det som naturlig å bruke stoff. Mine utesteder skal ikke være rekrutterings- eller misbruksarenaer, sier Fladvad, som også driver utestedet Fire Fine i Trondheim. Der har de ansatte ennå ikke fått avtalen om narkotikatesting, men det ligger i planene.

LES OGSÅ (Pluss): Stort narkonettverk avslørt

- Dette er positivt

Jan Erik Haugdal ved politiets forebyggendegruppe synes det er positivt med en slik avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, så lenge den er basert på en gjensidig enighet.

- Om de ønsker å formidle at de er et utested som tar fullstendig avstand fra ulovlig narkotikamisbruk, så er dette en veldig positiv ting. Det er også et signal til resten av bransjen, sier Haugdal.

Han mener det er behov for at utelivsbransjen, og andre, finner nye metoder for å avdekke og forhindre rusmisbruk i arbeidslivet.

- Man kan lett avsløre en alkoholiker på jobb ved lukt, men pillemisbrukere er vanskeligere å avdekke. Derfor er det flott at noen tar et så tydelig standpunkt om at de vil ha et rusfritt arbeidsmiljø, sier Haugdal.

Han kan imidlertid ikke se at det har blitt en nedgang i narkotikabruken i Trondheim i det siste.

- Tallene vi har viser bare politiets aktivitetsnivå. Men fra de tilbakemeldingen vi har fått det siste halve året, så er det ingenting som tyder på at det er mindre narkotikasalg eller kjøp nå enn tidligere.

- Da ei jente kollapset på grunn av noe hun hadde fått i seg, sa jeg; nok er nok, sier daglig leder Jan Tore Fladvad ved utestedet Barmuda i Trondheim. Foto: Privat
Tillitsvalgt på Barmuda, Kristin Bye, synes det er helt greit å ha en slik kontrakt med arbeidsgiver. Foto: Privat
Jan Erik Haugdal ved politiets forebyggendegruppe synes det er positivt med en slik avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, så lenge den er basert på en gjensidig enighet. Foto: Rune Petter Ness