- I løpet av noen korte uker i juli 2014 ble 559 barn drept i israelske angrep mot Gaza, sa Marthe Valle, i introduksjonen av sin egen sang «Mamma», som ble skrevet som en reaksjon på det som skjedde denne sommeren i Gaza.

- Vi må erkjenne at mennesker er mennesker, skal vi forandre verden, sa hun.

Skapt strid

Det er andre gang Nidarosdomen åpner dørene for en markering til støtte for Palestina. 3. februar 2009 ble det arrangert en støttekonsert for befolkningen i Gaza med Vår Frue og Domkirken menighet og vennskapsforeningen Trondheim–Ramallah som arrangør.

På forhånd hadde kulturdugnaden «50 år for mye» skapt strid.

Blant  kritikerne var redaktør Vebjørn Selbekk, i den kristne avisen Dagen.

- Konserten er nok et tegn på at Den norske kirke er blitt stadig mer politisert, uttalte han til Adresseavisen onsdag.

Også deltakelsen til Nidarosdomens guttekor ble diskutert i forkant av konserten, hvor korets ledelse kom frem til at koret ikke tar stilling til konflikten i Midtøsten, og at denne opptreden er å anse som en av mange i korets profesjonelle virke.

Lang kø

Køen var likevel lang foran kirka onsdag kveld. Adresseavisen fikk opplyst at rundt 420 personer hadde kjøpt billett til konserten.

Artistlisten var i tillegg lang og variert. På plakaten sto navn som Moddi, Marthe Valle, Lars Bremnes, Henning Sommerro, Trondheimsolistene og Nidarosdomens guttekor.

- Ønsker fred

Amany Abu Awaden fra Betlehem deltok med en hilsen på konserten. Hun jobber for tiden arbeider ved verdenskontoret til KFUK i Genève.

- Der jeg er nå kan jeg bevege meg fritt rundt i byen og landet, slik er det ikke i Betlehem, kunne hun fortelle.

- Det er som å bo i et bur, du har ingen frihet. Det er mange flyktninger der, og du vet aldri når du kan bli arrestert uten grunn.

På spørsmål om hva hun drømmer om for fremtiden, svarte hun fred.

Bred støtte

Onsdagens konsert støttes av Nidaros bispedømmeråd, Mellomkirkelig råd for Den norske kirke og Olavsfestdagene.

Den ble arrangert av Nidaros domkirke og Vår Frue menighet, Palestinakomiteen Trøndelag og Transform-Trondheim Internasjonale Festival.

Overskuddet går til Diyar kulturskole for barn og unge i Betlehem.

At palestinerne har vært okkupert siden 1967.

Det kom over 400 for å gi sin støtte til onsdagens kulturdugnad for Palestina i Nidarosdomen Foto: Morten Antonsen