Turgåere rundt Skjelbreia har lagt merke til aktiviteten ved den gjenstående bygningen på Marken gård, ved sørenden av Skjelbreia.

Byåsen historielag er i gang med å sette opp et gammelt stabbur på tomta. Stabburet er flyttet fra Stykket, hvor speiderne har hus, og var i dårlig forfatning da historielaget forbarmet seg over det lille huset. Tømmerkassen ble demontert og over en lengre periode har Martin Inge Lund og Terje Hansen arbeidet med stokkene fra det gamle stabburet i Oddbjørn Engens lokaler på Byneset.

– Bakgrunnen for historielagets initiativ var å berge en av mange bygninger i marka som har stått til forfall, sier Kjell Ivar Aune i historielaget.

Flyttet bygninger

Forrige uke var en solid dugnadsgjeng i gang med å montere gulvbord og taktro, og det ble lagt tjærepapp på taket. Nå skal den lille bygningen få stå vinteren over slik at stokkene «setter seg». Til neste år blir det montering av utvendig bordkledning. En egen komite i historielaget har utarbeidet en utviklingsplan for Marken og Møllemarken, og målet er å synliggjøre historien om dette viktige gamle knutepunktet mellom Trondheim og Byneset.

De første skriftlige kildene om Marken går tilbake til 1647. Opprinnelig var det stabbur, hovedbygning, smie, verksted og sommerfjøs på eiendommen og historielaget har fått laget tegninger som viser hvordan det kan ha sett ut på gårdstunet. Hovedbygningen ble sannsynligvis flyttet til gården Berg på Byneset på 1920-tallet. Låve- og fjøsbygningen ble flyttet til Stykket rundt 1930.

En del stokker var så dårlige at de måtte erstattes med nye, mens noen har blitt reparert med nye trestykker på det gamle stabburet som nå settes opp på Marken i Bymarka.

Ble nedlagt

I mange år var det to store møllebruk her, sist eid av proprietær Harald Krogh og konsul Helmer Lundgreen. De oppførte også en demning for Kvistingen, og brukeren av Marken var damvokter her. I 1879 ble anlegget solgt til Anders J. Halsetaunet og Henrik E. Håbjør, men uten vannrettighetene. Nedre møllebruk ble i perioden 1877-1888 leid av Mons Magesen Kleveland som drev shoddyfabrikk her (shoddy er en betegnelse for gjenvunnet ullmateriale fra opprevne filler, red. anm.) .

Eiendommen Marken ble 1912 overtatt av Trondheim kommune. Da Skjelbreia ble gjort til drikkevannsreservoar, ble bruket nedlagt, og det disponeres i dag av Trondheim kommune. Marken er nå utleid til Byåsen historielag.

Gudstjeneste søndag

Søndag 4. september klokken 13.00 arrangeres det friluftsgudstjeneste på Marken gård. Sogneprest Steinar Leirvik Byåsen menighet kommer og i år som i fjor vil det bli det barnedåp under gudstjenesten. Historielaget vil også ha en kort orientering om arbeidet med stabburet. Parkeringsplassen ved Våddanvegen er et godt utgangspunkt for å komme seg inn til Skjelbreia og Marken. Det er fire kilometer til fots eller på sykkel.

Forrige uke var det dugnadsarbeid. Men søndag 4. september klokken 13.00 arrangeres det friluftsgudstjeneste på Marken gård. Sogneprest Steinar Leirvik Byåsen menighet kommer og i år som i fjor vil det bli barnedåp under gudstjenesten. Foto: Bård Sande