I et industribygg på Lade jobber teknikerne med å videreutvikle kraftplata som hopperen Lars Bystøl og resten av landslaget brukte for å perfeksjonere seg før OL i 2006. Hopperne brukte teknologien, utviklet ved NTNU, for å trene opp presisjon og timing. Bystøl tok gull i normalbakken, bronse i stor bakke og i laghopp, og han ble dermed den eneste utøveren med medalje i alle hoppkonkurransene i Torino.

Fra hopp til golf

– De siste årene har vi brukt millioner av kroner på å videreutvikle teknologien som sikret norsk hoppgull, forteller Tom Christian Lindvåg, markeds- og kommunikasjonssjef i Initial Force AS. Nå er produktet tenkt å perfeksjonere teknikken til golfspillere. Selskapet håper at systemet, kalt Swing Catalyst, skal ta golfverdenen med storm. Produktet har allerede vakt oppsikt.

Unik tekologi

– Det unike med systemet er en tredimensjonal kraftplate som registrer rotasjonskraften og vektoverføringen gjennom golfsvingen. Kraften i slaget bestemmes av rotasjonen og dette er det eneste systemet som klarer å vise hvor mye rotasjonskraft du skaper, og hvordan du «timer» denne rotasjonen for å få et best mulig slag, forteller Lindvåg.

Et datasystem bruker informasjonen fra plata sammen med opplysningene fra en dopplerradar som følger ballen. I tillegg brukes fire høyhastighetskamera for å analysere slaget. På den måten får spilleren se hva som kan gjøres bedre.

– Man kan i realiteten analysere alle bevegelsene i golfsvingen og sammenligne disse med det faktiske resultatet, sier markeds- og kommunikasjonssjefen i Initial Force.

Verdensstjerner bruker systemet

– Vi har levert systemet til en rekke amerikanske universitet og golfakademier som bruker dette ved trening av sine golfspillere. Flere kjente navn innen golfsporten har tatt i bruk den trønderske teknologien. Flere av fjorårets PGA Tour-vinnere trener på Swing Catalyst, deriblant Stuart Appleby og Geoff Ogilvy, sier Tom Christian Lindvåg. Trondheim Golfsenter, Byneset Golfsenter og Hvam videregående skole er blant de som bruker systemet i Norge.

Se mer i videoen i vinduet over.