NRK skrev fredag at arkeologene har funnet to nye kirker under Klemenskirken. Den ene kirken skal ha blitt funnet for to uker siden og skal være i meget god stand. Begge kirkene er ifølge NRK funnet under Klemenskirken, de er dermed eldre enn Olav den helliges kirke - og forskerne regner med de stammer fra 1000-tallet.

- Statusoppdatering

Riksantikvaren ønsket fredag ikke å bekrefte hva de har funnet.

- Det jeg kan si er at vi vil invitere til en statusopdatering når det gjelder nye funn i neste uke. Det gjøres hele tiden funn i forbindelse med denne utgravningen, og når det gjelder de siste funnene, gjenstår noe mer arbeid før vi informerer om disse i løpet av neste uke, sier Karen Thommesen hos Riksantikvaren.

Oppsiktsvekkende funn

Det var i november i fjor at arkeologene kunne melde om et oppsiktsvekkende funn: Under utgravinger i Trondheim sentrum hadde de funnet rester av det de mener er Klemenskirken, Olav den helliges kirke. Klemenskirken var starten på olavskulten, og i generasjoner har kirken vært et mysterium for historikere og arkeologer.

Funnet ble omtalt som det viktigste arkeologiske enkeltfunnet i Trondheim på over ett hundre år - noe som ville gi internasjonal gjenklang.

Ble andektig

I mai kom statsråd Vidar Helgesen på besøk, og han hadde med seg 31 millioner kroner til Klemenskirken. Pengene skal brukes til å fullføre utgravningen, i tillegg til å lage et besøkssenter slik at de sensasjonelle funnene kan vises fram for offentligheten.

På spørsmål om hvordan han opplevde å komme til utgravningsstedet, svarte Helgesen:

- Jeg blir andektig. Å se pallen der Olav den hellige lå. Trondheim har alltid hatt en viktig rolle i norsk historie, og disse funnene viser nettopp det i enda sterkere grad enn tidligere, sa Helgesen og la til:

- Dette er viktig for Trondheim og turistnæringen her - ja, for hele Norge.