- Det er stappfullt i bassenget under kursene. Sønnen min står i hjørnet og tør ikke svømme. Han synes det er ubehagelig og utrygt, sier Tonje Osmundsen til Adresseavisen.

Sønnen Leonel er fem år og går på Pingvinkurs i regi av Trondhjem svømme og livredningsklub (Ts&lk). Mens nye basseng bygges i Pirbadet holdes svømmekursene i et hjørne i konkurransebassenget.

- Det er for kaldt vann i dette bassenget. Ungene blir blå på leppene, og flere bruker våtdrakt for å holde varmen, sier Osmundsen.

På bunnen av bassenget er det satt opp bruskasser med sklimatter for at det ikke skal bli for dypt. Osmundsen understreker at instruktørene gjør en god jobb ut ifra forholdene de jobber under.

- Men vi ser de sliter, sier hun.

Les også: Pirbadet-sjefen går mer enn han svømmer

- Ingen er helt fornøyde

Pirbadet bygger nå to nye basseng som skal være skreddersydd for opplæring. Begge er planlagt ferdigstilt i løpet av 2016.

- Ingen er helt fornøyde med hvordan forholdene er nå, men å ha kursene i konkurransebassenget er en overgangsløsning til vi får ti ganger bedre forhold, sier badefaglig leder Oddvar Mæhle ved Pirbadet.

Under byggingen vil barneavdelingen være stengt i perioder, og da må bølgebassenget frigjøres for barnefamilier. Foreløpig har ikke barneavdelingen vært stengt.

- Nei, men det kan skje på kort varsel, og da vil vi ikke bryte inn midt i svømmeundervisningen og flytte den. Trondhjems svømme og livredningsklub har visst om dette lenge, og har hatt godt tid til å finne en annen løsning, sier Mæhle.

Les også: Gunnar (90) gir Alf (75) et bedre liv (Pluss)

- Ikke gunstig

Svømmeinstruktør og svømmeskoleansvarlig i Ts&lk, Rune Larsen, erkjenner at det ikke er gunstige forhold i Pirbadet for kursing.

- Men vi hadde to alternativ, enten legge ned kursene for de yngste i byggeperioden, eller flytte oss til konkurransebassenget. Vi valgte det siste. Det er to grader lavere temperatur der, derfor har vi redusert lengden på kursene, fra 11 ganger 40 til 12 ganger 30 minutter. Vi har også kuttet kursene for to- til fireåringer. Det er for kaldt for dem, sier Larsen.

Tidligere har de benyttet bølgebassenget til undervisning.

- Det er frustrerende å gå forbi bølgebassenget og se at det er så å si ingen der. Og barneavdelingen er heller ikke stengt. Jeg mener at vi kunne ha flyttet oss i den perioden bassenget fysisk er stengt, sier Larsen.

Han mener at ungene ikke får dårligere svømmeundervisning selv om de har byttet basseng, men at det blir trangere og ungene begynner å fryse tidligere.

- Jeg synes det er synd at det ikke går an å kjøre tilfredsstillende svømmeundervisning i et av Norges største badeanlegg, men vi gleder oss til den dagen vi kan ta i bruk de nye opplæringsbassengene, sier han.

Tenker på barnefamiliene

Badefaglig leder Oddvar Mæhle understreker at Pirbadet kun leier ut til Ts&lk, og at det er svømmeklubben som bestemmer hvordan de disponerer bassengområdene.

- At svømmeklubben velger å kjøre kurs på et så lite areal er opp til dem, sier Mæhle.

Å dele bølgebassenget slik at det blir plass til både kursdeltakere og vanlige besøkende er ikke aktuelt.

- Det er ikke heldig for noen av brukerne. Vi må tenke på barnefamiliene som er de som bruker badeanlegget mest, sier Mæhle.

foto
Ved hjelp av bruskasser og sklimatter kan de minste være med på svømmekurs i konkurransebassenget på Pirbadet. Foto: OLE MARTIN WOLD
foto
Det er to grader kaldere i vannet i konkurransebassenget, noe som gjør at flere barn bruker våtdrakt på svømmekursene. Foto: Ole Martin Wold
foto
Barneanlegget på Pirbadet vil bli stengt i perioder under byggingen. Akkurat nå er det åpent. Foto: OLE MARTIN WOLD