Et sju ukers treningsprogram utarbeidet av CERG (Cardiac exercise research group) lever nå sitt eget liv på det store internettet, både i inn- og utland. Treningsrådene ligger på en blogg på NTNUs nettsider, og etter at de sju rådene ble oppdatert i april, har interessen eksplodert.

- Kondiskalkulatoren vår, og siden med treningsråd på de engelske sidene, er stort sett blant de 10 – 20 best besøkte sidene til NTNU, skriver kommunikasjonsansvarlig Andrea Hegdahl Tiltnes ved K.G. Jebsen–Senter for hjertetrening (CERG) ved NTNU.

CERG studerer effekten av trening som medisin for å behandle hjerte- og livsstilsrelaterte sykdommer, og har som mål å finne optimale treningsprogram slik at vanlige mennesker får og bevarer en god helse gjennom hele livet.

700 000 treff

CERGs nettsider, både norske og engelske, har til vanlig mellom 100 000 og 200 000 treff på en måned. Om treningsprogrammet blir omtalt i media kan sidevisninger være alt fra 300 000 til 700 000 i måneden.

- Vi får ukentlig flere spørsmål både fra norske og utenlandske lesere knyttet til treningsprogrammet, kondiskalkulatoren eller andre spørsmål om trening. Vi får henvendelser både fra privatpersoner, fagpersoner som leger, fysioterapeuter, ansatte på livsstilssentraler, forskerkolleger, studenter og skoleelever. Flere klinikker som jobber med livsstilsendringer i utlandet har tatt kontakt med spørsmål om å bruke kondiskalkulatoren. Og vi ser også at programmet sprer seg i sosiale medier. Det har blitt veldig populært, sier Tiltnes.

Følger ikke programmet slavisk

- Bruker du treningsprogrammet selv?

- Jeg bruker de prinsippene som står der, men jeg følger ikke programmet slavisk. Og det er viktig for oss å påpeke at man ikke trenger å gjøre alt nøyaktig som det står i programmet. Men det er et godt program å ta utgangspunkt i eller kombinere med annen fysisk aktivitet, sier Tiltnes.

- Passer for de utrente

Programmet består av intervalltrening kombinert med rolige økter og styrketrening for de store muskelgruppene.

Intervallene kan bestå av løping, gange i motbakke, ski, sykling, svømming eller annen utholdenhetstrening.

Tiltnes trekker særlig fram at dette er et program man kan starte med selv om man har trent lite eller ingenting fra før. De som allerede er fysisk aktive, kan begynne litt lenger uti programmet.

Treningsprogrammet finner du her