Men Hjalmar Riiser-Larsen (1890-1965) ledet også egne ekspedisjoner.

Han var født i Kristiania og ble som elev ved Sjøkrigsskolen i 1912 bitt av flybasillen. I 1915 var han med i første kull utdannet ved den nyopprettede Marinens Flyveskole i Horten. Hans første jobber var som kontrolloffiser og senere fungerende direktør ved Marinens flybåtfabrikk.

I 1920 ledet han Marinens postflyrute Kristiania-Arendal-Kristiansand og var driftssjef i Det Norske Luftfartsrederi.

Første luftskipsfører

Som første nordmann fikk Riiser-Larsen i 1921 sertifikat som luftskipsfører. Noen år senere utmerket han seg ved å fly fra Horten til Kirkenes - 2600 kilometer på 21½ timer.

Polflyvninger

Mens han var sekretær for Forsvarsdepartementets Luftfartsråd, ble han i 1925 engasjert som nestkommanderende på Amundsens og Ellsworths polflyvningsekspedisjon. Det var også han som førte Dornier-Wal-flyet N25 tilbake med ekspedisjonens medlemmer. Året etter var han navigatør på den første overflyvning over Nordpolen på Amundsen/Ellsworth/Nobile-ekspedisjonen med luftskipet Norge. Da Umberto Nobile forsvant med luftskipet Italia i 1928, var han først med i leteaksjonen etter Nobile, deretter i den resultatløse letingen etter Amundsen.

Riiser-Larsen ledet to Norvegia-ekspedisjoner som utforsket store områder i Antarktis og ledet også egen ekspedisjon dit. Men isen brøt opp før de nådde land.

Sjefen for luftfart

I 1933 ble Riiser-Larsen direktør i Det Norske Luftfartsselskap, og i 1940 ble han utnevnt til marineattaché i Washington og fikk satt i gang byggingen av treningsleiren Little Norway i Canada.

Under krigen var han sjef for Flyvåpenets felleskommando i London og var øverste leder for de norske flyavdelingene. I 1944 ble Luftforsvaret opprettet som egen våpengren med Riiser-Larsen som første sjef.

Etter krigen ble polarflyveren ansvarlig for planleggingsavdelingen og senere direktør i den norske regionen i SAS. Han var en drivkraft bak åpningen av verdens første flyruter over polområdet.

Riiser-Larsen var med og opprettet organisasjonen «En Verden», der han også var president i mange år.

Mange utmerkelser

Per Ungs statue av Riiser-Larsen sto først på Fornebu, men ble senere flyttet til Gardermoen.

Hjalmar Riiser-Larsen fikk mange utmerkelser, deriblant Kongens fortjenstmedalje i gull og St. Olavs orden. Han skrev bøkene «Mot ukjent land» og «Femti år for kongen».

Gater oppkalt etter Riiser-Larsen finnes foruten i Trondheim på Stabekk, i Porsgrunn, Kirkenes og Stavanger.

Foto: INGRID J. BRISSACH
Foto: INGRID J. BRISSACH
Foto: INGRID J. BRISSACH