Dette er den danske fregatten Niels Juel. Foto: Terje Svaan

Danske og kanadiske marinesoldater, som er en del av NATO-styrken, er på besøk i Trondheim frem til tirsdag. Soldatene tjenestegjør på fregattene Niels Juel og HMCS St. Johns. Begge skipene er om lag 135 meter lange og har en besetning på henholdsvis 100 og 245 mann.

Revansje for OL-miss

Om bord på den kanadiske fregatten har de eget ishockeylag med 15 utespillere, to målvakter og én dommer. Før helga kontaktet de hallavdelingen i Trondheim kommune for å finne en motstander de kunne krige mot på isen.

- Kommunen anbefalte oss i «Atlantic isbreakers». Vi er 12-14 mann som stiller mandag formiddag i Leangen ishall, forteller Harald Setsaas, mangeårig ishockeyentusiast i Trondheim. Flere har tatt seg fri fra jobb for å kjempe mot de kanadiske iskrigerne.

Det blir et tøft oppgjør, for motstanderne er fra en av verdens beste hockeynasjoner.

Canada tok OL-gull i ishockey både i 2010 og i 2014, men tapte sensasjonelt i semifinalen mot Tyskland i Sør-Korea.

Raske fregatter

HMCS St. Johns har vært i tjeneste siden midten av 90-tallet og er oppkalt etter en havneby på Newfoundland. Skipet har tidligere vært benyttet i antiterroroperasjoner i Midtøsten og i aksjoner mot narkotikatrafikk i Nord-Amerika. Skipet er utstyrt med to gassturbiner og én dieselmotor som gjør at det kan holde 56 km i timen.

Den danske fregatten kan holde omtrent samme fart, men har bare vært i drift siden 2011. Skipet er oppkalt etter admiralen Niels Juel som på 1600-tallet var øverstkommanderende for den danske flåten.