Natt til mandag, norsk tid, ble Yrkes-VM i Brasil avsluttet. Norge stakk av med to gullmedaljer, og én av disse kan industrimekanikeren Martin Østnor fra Sørli i Lierne ta med seg hjem i bagasjen.

- Jeg hadde et håp om gull da vi reiste nedover, men hadde ikke trodd det. Det er veldig mye dyktige folk med i konkurransen, sier Sørli til adressa.no på telefon fra Brasil.

Vi møtte Martin før han dro til Brasil. Se videoinnslaget til høyre for artikkelen.

Monterte transportband

Han var da i ferd med å legge seg etter noen lange og hektiske dager i São Paulo. Hovedoppgaven Østnor fikk var å montere og sette opp et transportband som drives av hydraulikk.

- Oppgaven gikk over fire dager, så den var ganske stor, men i seg selv var den ganske enkel. Det er slik man kommer borti til daglig, men det harde tidspresset var det verste, sier Østnor.

Yrkes-VM har vært godt besøkt. Østnor var i forkant spent på hvordan han ville reagere på det store publikumsoppbudet, men forteller at han klarte å koble ut publikum og fokusere på oppgavene sine. Det holdt altså til topp-plassering.

Hjem til Lierne

Østnor har vært lærling som industrimekaniker ved Nidar i Trondheim i to år. Han beskriver jobben som industrimekaniker som å være doktor for industrien.

- Det handler mye om å reparere og vedlikeholde maskiner, bytte ut slitedeler og generelt holde utstyret i orden.

Etter sommeren er konrakten hos Nidar over, og ferden går hjem til Lierne.

- Der skal jeg være med på oppbyggingen av Drømmebakeriet (det nye lefsebakeriet i Lierne, journ.anm.) før ferden går videre til militæret, sier Østnor.

Men før den tid venter det en ukes ferie i Sør-Amerika. I løpet av dagen i dag går ferden videre til Rio, der det blir full avslapping for den unge libyggen.

Medalje til Trondheims-kokk

Fra Trøndelag deltok også kokk Martin Trana fra Trondheim og Scandic Nidelven. Han fikk 11. plass i sin klasse, og med over 500 poeng ble han tildelt «medal of excellence» for sin ekstraordinære innsats, ifølge worldskills.no.

Den andre norske gullmedaljen gikk til Jenny Marlen S. Fossan fra Oslo og Balsfjord. Hun tok gull i helsefag.

Ifølge NTB var det over 1000 unge deltakere fra mer enn 60 land i mesterskapet, og det har vært konkurrert i 50 ulike fag. Det norske yrkesfaglandslaget besto av femten menn og kvinner i alderen 18-22 år. Øvre grense for deltakelse er nettopp 22 år.

- Ambassadører

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) var raskt ute med å gratulere yrkeslandslaget med innsatsen, skriver NTB.

- Gratulerer med kjempefin innsats. Dere er fantastiske ambassadører for yrkesfagene, og dere får opp interessen for fagene. Når andre ser hva dere presterer og at dere synes det er morsomt å konkurrere, så kan det få dem til å ta i et ekstra tak på skolen eller i lærebedriften. Dere viser hvor mange flinke yrkesfagelever Norge har. Dere er også strålende eksempler på de mange spennende arbeidsmulighetene yrkesfagene gir, sier Røe Isaksen.

Martin Østnor fra Lierne tok gull i Yrkes-VM i Brasil. Foto: Karen Bruce Solstad