Kjempebrosmen ble dratt opp fra 400 meters dyp rett utenfor Trolla onsdag ettermiddag, skriver hooked.no.

Den tidligere verdensrekorden er notert til 17,2 kilo.

Skjelven etter rekordfangsten

Fiskeren heter Bjørn Florø-Larsen og er fiskebiolog ved veterinærinstituttet, sportsfisker og aktiv i artsfiskeforeningen Nidaros kystmeitelag (NKML). Da adressa.no snakker med han sent onsdag kveld, var han fremdeles skjelven etter kjempefangsten.

– Det er en vanvittig forbedring av egen personlige rekord på brosme, forteller han.

– Den forrige brosmerekorden min var drøye 10 kilo. Han forteller at den aller største fisken han har fått er en håkjerring på 168 kilo.

– Det gikk litt tregt på jobben så jeg dro ut for å fiske og tenkte jeg skulle ta en arbeidsøkt i kveld i stedet. Det er fordelen med å være forsker. Jeg kan styre arbeidsdagen selv.

Fisket på stang fra egen båt

Brosmen er fisket fra hans egen båt, Black Pearl, på en penn-stang med penn-snelle. Utstyr som er bygd for stor fisk, forteller han. Til agn brukte han en hel makrell. Han var alene i båten, men hadde ingen problemer med å få fisken over ripa. Derimot var han opptatt av å få kontrollveid fisken. Derfor ringte han til en kamerat som sto klar med vekt på kaien i Kanalen i Trondheim sentrum.

– Den ene vekten viste 17,26. Den andre 17,3 kilo. Uansett er den gamle rekorden slått. Jeg er nok så edruelig at jeg kommer til å oppgi den laveste vekten, altså 17,26 kilo.

Nerdefisker

Florø-Larsen forteller at han er en nerdefisker, og at han med en gang forsto at det var en kjempebrosme han hadde på kroken.

– Jeg håpet det var over drømmegrensen på 12 kilo. Bjørn Florø-Larsen forteller at det er specimenkravet for brosme, noe som betyr at det er ekstra stort eksemplar av sin art.

– Den grensen kom jeg over med glans. Som den nerdefiskeren Florø-Larsen er, går han målrettet etter ulike fiskearter og var ikke i tvil om at det var brosme han hadde fått på kroken.

– Jeg leser meg opp på hvor arten lever, hva den spiser og når på døgnet og året den er aktiv.

Ga bort fisken

Normalt ville han ha sluppet fisken ut igjen, men forteller at det ikke går fordi den ville sprenges av trykkforskjellen fra 400 meters dyp.

– Derfor ga jeg bort fisken til noen tilfeldige forbipasserende på kaien. De ringte til en kokk de kjenner som kom springende for å sløye fisken. Selv har jeg tatt med hodet for å ta ut ørestenene. Slik kan jeg finne ut hvor gammel fisken er.

Bjørn Florø-Larsen er opptatt av å vise mangfoldet av fiskearter i Norge og har selv fisket 116 ulike fiskearter på stang.

– Men dette var helt, helt rått. Nå blir det feiring.