Politiet sto og dirigerte manuelt forbi et ulykkessted på Omkjøringsveien i Trondheim da et merkelig syn åpenbarte seg i snøstormen.

- Snødriv uten like

- En personbil uten frontrute kom kjørende, og sjåføren hadde glatt kompensert med slalåmbriller. Det var et snødriv uten like, sier operasjonsleder Wiktor Pedersen ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

- Det var null sikt, og vi ser alvorlig på saken. Vi beslagla førerkortet på stedet, sier Pedersen.

- Det må ha vært kaldt, hadde han noe annet enn slalåmbrillene?

- Ja, et skjerf, sier Pedersen.

Mistet ruta i utforkjøring

Sjåfør Oddmund Morset (58) fra Selbu forteller at han var godt kledd. Termokjeledress, vernesko, genser, topplue og hoppbriller.

- Det gikk helt fint, bare at det var litt kaldt. Jeg skulle kommet meg helskinnet hjem, sier bonden.

Årsaken til at bilen manglet frontrute var et uhell på tirsdag.

- Det var styggvær og jeg blåste rett av veien, og gikk rundt. Frontruta datt ut, og det ble noen bulker på skjermen, forteller Morset, som hadde planer om å kjøpe en bil i Trondheim.

- Det ble ikke noe av kjøpet, og jeg skulle returnere med min gamle bil til Selbu da jeg ble stoppet i forbindelse med ulykken på Omkjøringsveien, forklarer Morset.

- Dårlig behandling

58-åringen ble stoppet av en politimann som ba ham om å sperre av trafikken i det ene kjørefeltet på grunn av ulykken. Vedkommende ba ham kjøre forsiktig hjem, noe Morset lovte å gjøre. Men så ble han stoppet av en ny politpatrulje.

En politibetjent påpekte at han ikke fikk lov til å kjøre uten frontrute, og med det samme Morset skulle ta av håndbrekket, så begynte bilen å rulle.

- Da ble døren revet opp, og han tok tak i kjeledressen min og sa at jeg skulle ut av bilen. Jeg reagerer på behandlingen, jeg har aldri gjort noe kriminelt i mitt liv, sier Morset, som hevder han hadde god sikt og kjørte forsvarlig.

- MC- og scooterkjørere har heller ikke frontrute, men de får vel lov til å kjøre av den grunn, sier han.

Som skogsbruker og bonde er han avhengig av førerkortet.

Terje Øfsti, vaktleder ved Krimvakta, forteller at han har fått situasjonen forklart av tjenestemannen.

- Bilen satte seg i bevegelse på et ulykkessted, og hans umiddelbare reaksjon er en naturlig del av tjenesten. Det kan godt hende han oppfattet situasjonen annerledes enn sjåføren.

- Mildt sagt paff

- Saken vil bli avgjort med en bot. Vi har også tatt beslag i mannens førerkort. Kjøringen vil medføre en ikke ubetydelig inndragningstid. Tatt i betrakning vind, vær og føreforhold, så var dette særdeles hasardiøst og sier litt om sjåførens vurderingsevne, sier politiinspektør Alf Rune Nilsen ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Han mener at kjøringen var så farlig at den bryter med veitrafikklovens hovedbestemmelser om at enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom. Bilens beskaffenhet innebærer i tillegg et brudd på kjøretøyforskriften, opplyser politiinspektøren.

- Patruljen som stoppet mannen ble mildt sagt paff da han kom kjørende, sier Nilsen.

Oddmund Morset hevder han hadde god sikt gjennom slalåmbrillene sine. Han fikk skyss av Nils Johan Skoglund og André Kvamme Holmås fra Omkjøringsveien til Selbu. Foto: ANDRE KVAMME HOLMÅS
Morset brukte slalåmbriller (innfelt) da han kjørte bilen uten frontrute på E6. Foto: ANDRE KVAMME HOLMÅS / HÅVARD HAUGSETH JENSEN
Foto: ANDRE KVAMME HOLMÅS / HÅVARD HAUGSETH JENSEN
Selbubonden hadde tatt på seg varme klær før den kalde kjøreturen. Bilen manglet frontrute på grunn av en utforkjøring tidligere i uka. Foto: ANDRE KVAMME HOLMÅS
Foto: HÅVARD HAUGSETH JENSEN
Sjåføren av denne bilen ble fotgjenger da politiet stoppet ham på Omkjøringsveien uten frontrute. Foto: HÅVARD HAUGSETH JENSEN
Politiet ser alvorlig på saken, og synes det var svært uforsvarlig å kjøre uten frontrute. Sjåføren hadde prøvd å kompensere med slalåmbriller. Foto: HÅVARD HAUGSETH JENSEN