Rotenonbehandling av Vikerauntjønna ved Jonsvatnet, har vært vellykket. Nå forberedes en lignende behandling av syv vann i Bymarka.

Vikerauntjønna ble rotenonbehandlet for to uker siden. Hensikten var å utrydde morten fra dette vannet som ligger bare et par hundre meter fra drikkevannskilden Jonsvatnet. Frykten var at den uønskede arten kunne spre seg til Jonsvatnet, noe som kunne ha påvirket drikkevannet negativt.

- Så langt ser det ut til at aksjonen har vært vellykket. Det er tatt opp mye død fisk fra Vikerauntjønna, dessuten regner vi med at mye fisk har sunket til bunns, sier Terje Nøst i miljøenheten i Trondheim kommune. Det er også tatt vannprøver med tanke på å kartlegge hvor raskt avgiftningen av vannet i Vikerauntjønna skjer etter behandlingen med rotenon. Resultatet av disse prøvene foreligger ikke.

Tidligst om to år

Gjennom et omfattende prøvefiske er det dokumentert at det finns mort i syv vann utenom Vikerauntjønna i kommunen. Det dreier seg om Lianvatnet, Haukvatnet, Kyvatnet, Theisendammen, Baklidammen, Kobberdammen og Sølvskakkeltjønna, alle i Bymarka. Ut over dette er det ikke registrert spredning av mort i andre vann.

- Basert på erafringene fra Vikerauntjønna, vil vi utarbeide grunnlag for en søknad om rotenonbehandling også av de syv vannene i Bymarka der det er mort, skriver rådmannen i en formannskapssak som kommer opp neste uke. En slik søknad skal behandles i bystyret før den går videre.

- Det er en lang vei å gå før vannene i Bymarka eventuelt kan rotenonbehandles. Vi er ikke klar for det før tidligst i 2016, sier Terje Nøst.

Behandling med rotenon har vært delvis omstridt, men Trondheim kommune har, ifølge miljøenheten, ikke mottatt protester mot at dette skal gjennomføres.