Klokken 9.00 mandag ble retten satt i Frostating lagmannsrett.

Da lagmann Kari Lynne spurte 36-åringen om hun erkjente straffskyld for drapet, svarte kvinnen: - Nei.

Rettssaken, som skal vare en uke, er den fjerde rettsrunden etter drapet på Vibeche Sofie Falck Danielsen i Kjøpmannsgata 16. januar 2014.

Eks-samboer trakk skyldanke

Den første straffesaken etter drapet startet i november 2014, da eks-samboeren (49) til den nå tiltalte 36-åringen satt på tiltalebenken. På dette tidspunktet var kvinnen innkalt som vitne i retten. 49-åringen ble dømt til 14 års fengsel for drapet og anket.

Den andre rettsrunden fikk en dramatisk start da mannen trakk skyldanken og erkjente drapet i lagmannsretten. Han forklarte også at det var 36-åringen som slo Falck Danielsen med øks, mens han holdt fast bena hennes. Som følge av eks-samboerens forklaring ble kvinnen varetektsfengslet og deretter tiltalt for drapet. Frostating lagmannsrett dømte mannen til 13 års fengsel i juni i fjor.

Ble ikke trodd i tingretten

Fire måneder senere startet Sør-Trøndelag tingretts andre behandling og den totalt tredje rettsrunden i forbindelse med drapssaken, da 36-åringen møtte som drapstiltalt. I sin forklaring i retten ga kvinnen en ny versjon av hvor hun befant seg da drapet skjedde på soverommet i leiligheten til Falck Danielsen. Da 36-åringen vitnet i straffesaken mot eks-samboeren i tingretten, hevdet kvinnen at hun var på badet og vasket en hund mens drapet skjedde. Som tiltalt la hun imidlertid skylden på 49-åringen og hevdet at hun så drapet bli begått av ham. 36-åringen plasserte seg samtidig på soverommet i sitt vitnemål. Hun forklarte at hun sto og støttet seg til en dørkarm i rommet da drapet skjedde. Denne plasseringen så imidlertid tingretten helt bort fra på grunn av blodbevisene i saken, går det frem av dommen.

- Han var svært amper og gikk inn på stua. Der hentet han ei øks fra veggen og gikk tilbake til soverommet. Så påførte han Vibeche et kraftig hugg. Jeg var redd for at han skulle gå til angrep på meg også, sa 36-åringen i retten.

Her kan du lese alt om Vibeche-drapet

Fengselsstraff

Tingretten trodde heller ikke på forklaringen hennes om at det var eks-samboeren som gjennomførte drapet. I dommen legges det til grunn at de to begikk drapet i fellesskap på soverommet. Kvinnen ble dømt til 13 års fengsel, og anket umiddelbart. Dermed ble det klart for dagens fjerde rettsrunde etter drapet.

Krever oppreisning

Falck Danielsen døde av forblødning som følge av skjæreskader på halsen. Tingretten mente at en øks, som ble funnet av politiet i en skuvseng i leiligheten, var drapsvåpenet.

Etter drapet ble avdøde Falck Danielsen pakket inn og fraktet gjennom Trondheim sentrum og ned til Marinen på den funksjonshemmede 36-åringens elektriske rullestol. Hun satt opppå liket mens eks-samboeren hennes syklet ved siden av. På Marinen dumpet paret avdøde Falck Danielsen i Nidelva, hvor hun ble funnet fem dager senere.

Det er satt av fem dager til straffesaken i lagmannsretten. Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes, som aktorerer drapssaken for fjerde gang, regner med at bevisførselen er ferdig på tirsdag, opplyser han til Adresseavisen.

På vegne av Falck Danielsens mor, voksne sønn og mindreårige datter kreves totalt 150 000 kroner i oppreisningserstatning som følge av den tilleggsbelastningen saken har medført. Både sønnen og moren er til stede i retten for å følge saken.

– For de etterlatte er det belastende med en fjerde runde i denne saken. De ser frem til å bli ferdig med dette nå, sa Sigrun Dybvad, som er bistandsadvokaten til Vibeche Sofie Falck Danielsens mor, voksne sønn og mindreårige datter, til Adresseavisen før rettssaken.

Fraktet avdøde: Denne elektriske rullestolen ble brukt da avdøde Vibeche Sofie Falck Danielsen ble fraktet til Marinen og dumpet i Nidelva. Den funksjonshemmede 36-åringen, som satt oppå det innpakkede liket mens hun kjørte gjennom Trondheim sentrum, møter som tiltalt i lagmannsretten på mandag. Foto: POLITIET
Avdøde: Vibeche Sofie Falck Danielsen Foto: Morten Antonsen
Drapsvåpenet: Denne øksen mente Sør-Trøndelag tingrett ble brukt da Vibeche Sofie Falck Danielsen ble drept. Foto: Pål E. Solberg