Eneboliger, rekkehus og lavblokker popper opp i ethvert boligområde i Trondheim. Nå mobiliseres det til kamp mot eplehagefortettingen som mange mener har gått altfor langt. Onsdag blir det folkemøte om eplehageutbygging i Trondheim.

Det som startet som et naboopprør på Nardoskrenten, er i ferd med å bre seg utover byen.

- Vi har tatt kontakt med velforeninger og boligområder for å høre om de er opptatt av fortettingspolitikk. Vi blir mottatt som helter! Vi har vært i kontakt med folk på Ranheim, Byåsen, Heimdal, Tiller og Blomsterbyen. Nå bruker vi dager og netter for å mobilisere til dette møtet, sier Rosvold.

Feilslått politikk

Rosvold mener kommunens fortettingspolitikk er feilslått. Han ber politikerne om å våkne, og innse at de ikke har støtte blant byens befolkning til å bygge igjen eplehager med store boligprosjekt.

- Vi opplever at det er store konflikter mellom naboer, utbyggere og kommunen. Nå ønsker vi å få svar på hva politikerne har tenkt å gjøre for å unngå å ødelegge småhusbebyggelsen i Trondheim, sier Rosvold. Han etterlyser politikere som står opp for dem som allerede bor i et boligområde.

- Vi trenger politikere som vil bevare boligområdene og som vil forsvare oss naboer, sier Rosvold.

Han bor på Nardoskrenten, ett av mange områder i byen hvor det nå bygges boliger i flere eplehager. Naboer er fortvilt over nye boliger som de mener vil føre til mindre sol og utsikt for de eksisterende beboerne.

- Nå vil vi se rett opp i en vegg når vi åpner ytterdøra. Jeg vil ikke lenger ha sol i hagen på dagtid, og de vil se rett ned i hagen vår. Dersom det bygges ut, vil jeg vurdere å flytte, hevdet en av beboerne da Adresseavisen omtalte prosjektet.

Naboombud

- For ett år siden hadde jeg aldri forestilt meg at vi skulle gjennomføre et slikt folkemøte. Men nå føler vi oss så maktesløse, sier Rosvold.

Han mener kommunen burde hatt et naboombud.

- Nå må hver enkelt nabo bruke mye tid alene for å svare på nabovarsler. Det burde vært et naboombud som er betalt av kommunen for å påse at det blir tatt hensyn til naboene. I dag har ikke naboene noen til å forsvare seg, og de har ingen å henvende seg til, påpeker Rostad.

- Men hvis naboene skal bestemme, vil det kanskje ikke bli noen utbygging i det hele tatt?

- Vi vil at utbyggingen som skjer, skal tilpasses småhusområder. Det er mulig å bygge på en måte som naboene tolererer, sier Rosvold.

Alle de politiske partiene er invitert til folkemøte ved Kunnskapssenteret ved St. Olavs hospital onsdag kveld. Så langt har Rosvold fått tilbakemelding på at Ingrid Skjøtskift (H), Geirmund Lykke (KrF), Ferhat Güven (Ap), Elin Marie Andreassen (Frp), Ola Lund Renolen (MDG), Erling Moe (V), Ingrid Marie Sylte Isachsen (SV), Svein Otto Nilsen (Pensjonistpartiet) og Ragna Vorkinnslien (Rødt) stiller. I tillegg vil byplansjef Ragna Fagerli delta.

Adresseavisens kommentator Harry Tiller skal lede debatten.

- Stoppe galskapen

- Tror du et slikt møte vil gjøre noen forskjell?

- Alternativet er at det ikke arrangeres et slikt møte, og da vil galskapen fortsette. Vi må ha tro på at et slikt møte vil hjelpe. Jeg har enda større tro på et oppfølgingsmøte 25. august neste år. Da vil vi spørre politikerne hva deres parti vil gjøre i fortettingspolitikken de neste fire årene, og da er de nødt til å svare. Da er spørsmålet hvem vi som velgere kan ha tillit til, sier Rosvold.

Han sier at flere enn 100 personer står bak folkemøtet, og håper på stort oppmøte.

- Alle som er opptatt av å stoppe galskapen, eller er enig i galskapen, er hjertelig velkommen. Vi ønsker en åpen debatt om saken, sier Rosvold.

Møtet finner sted på Kunnskapssenteret på St. Olavs hospital klokken 19.

Befaring: Kommunalråd Ingrid Skjøtskift (H) var en av politikerne som var på befaring på Nardoskrenten for å se på boligutbyggingen som foregår i området. Nå har Helge Rosvold og naboene tatt initiativ til et folkemøte om eplehagefortetting. Foto: Christine Schefte