Krimtekniker Jan Tore Volden fra Sør-Trøndelag politidistrikt startet sitt vitnemål i drapssaken i Frostating lagmannsrett i dag, og tok blant annet for seg disse klærne.

I går formiddag tok straffesaken etter drapet på Falck Danielsen en ny vending i lagmannsretten. Den 49 år gamle mannen trakk anken over skyldspørsmålet, erkjente drapet og trakk sin eks-samboer inn i saken. Han hevdet at hun slo Vibeche med øks, mens han holdt fast bena til 48-åringen. Eks-samboeren ble derfor pågrepet og siktet for drap i etterkant av 49-åringens vitnemål. 36-åringen fremstilles for varetektsfengsling senere i dag.

Da 36-åringen forklarte seg som vitne i tingretten hevdet kvinnen at hun sto og vasket en hund på badet da drapet skjedde.

Beslagla klær etter drapet

Ankesaken dreier seg nå om straffutmåling for 49-åringen, og Volden tok i sin forklaring blant annet for seg blodsporene som var funnet på klærne som ble beslaglagt av politiet etter drapet. Han forklarte det samme i tingrettens behandling av saken.

Krimteknikeren viste blant annet en rød Biltema-genser, som politiet mener tilhørte den drapsdømte 49-åringen, samt en rosa T-skjorte, som politiet mener tilhørte hans 36 år gamle eks-samboer. Begge plaggene ble beslaglagt på adressen til paret i heimdalsområdet etter drapet, og begge hadde blodflekker fra Falck Danielsen.

- På den rosa skjorten ble det funnet et 30-talls blodsprutflekker på hele fronten. Disse var veldig små, og det tyder på stor kraft. Det tyder også på nærhet til kilden. Små dråper flyr ikke veldig langt, sa Volden.

Han henviste også til en rapport om blodsporene fra politioverbetjent Geir Hansen fra Kripos. Også han vitnet i tingretten. Ifølge rapporten er flekkene forenelig med blodsprut etter slag, spark eller stump vold.

Da Hansen vitnet i fjor uttalte han følgende:

- Vi talte minst 30 bitte små runde blodflekker. Jeg er sikker på at dette er sprutflekker som kommer etter at noen har vært utsatt for kraftig vold. T-skjorten har vært nært opptil kilden, sa han.

36-åringen var også siktet for drap under den innledende etterforskningen, men saken mot henne ble henlagt fordi påtalemyndigheten mente de ikke kunne bevise at hun var med på å utføre drapet.

På Biltema-genseren ble det funnet sju blodflekker. Alle med identisk blodprofil som Falck Danielsen, kom det frem i retten.

Les flere saker om Vibeche-drapet her.

Fant øks i sengebenk

I Sør-Trøndelag tingrett ble 49-åringen dømt til 14 års fengsel for forsettlig drap og likskjending. I dommen påpeker tingretten at «det er klart at» både 49-åringen og hans daværende samboer var til stede på soverommet da drapet ble begått.

Det vises i dommen til vitnemålet politioverbetjent Hansen ga under tingrettssaken, som retten i praksis mener innebærer at 49-åringen og hans eks-samboer «ikke var mer enn ca. en meter fra Danielsen da hun ble drept».

Volden viste også retten en øks som politiet fant i en sengebenk i leiligheten i Kjøpmannsgata etter drapet. Politiet og påtalemyndigheten mener at denne øksa kan være drapsvåpenet.

Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes spurte den drapsdømte 49-åringen om det var denne øksen som var det angivelige drapsvåpenet, noe 49-åringen mente det kunne være.

Øksen er 49 centimeter lang, hvorav økseskaftet er 43 centimeter. På baksiden av øksen er det en hammer med klo, som kan brukes til å trekke opp spiker. Selve eggen på øksen er 11 centimeter lang.

Tingretten fant det aldri bevist at dette var drapsvåpenet.

Senere i dag, etter fengslingsmøtet for 36-åringen, blir det trolig prosedyrer i lagmannsretten.

Jan Tore Volden, kriminaltekniker ved Sør-Trøndelag tingrett vitnet i retten i dag. Foto: Pål E. Solberg
Denne øksen ble funnet i en sengbenk i leiligheten i Kjøpmannsgata. Tingretten fant det ikke bevist at dette var drapsvåpenet. Foto: Adresseavisen