Adresseavisens fotograf Kjell A. Olsen var blant dem som møtte på stokkandparet i Midtbyen lørdag ettermiddag.

- De spaserte så fint nedover Nordre gate, men fikk ikke så mye oppmerksomhet fra folk, forteller han.

Kanskje er folk blitt vant til at Trondheim er en andeby. For et par uker siden skreiv adressa.no om ei and som ventet ni andunger i reiret sitt under et utstillingsvindu i Magnus Den Godes gate.

Vanskelig ferd til vannet

Da fortalte Morten Ree, organisasjonskonsulent i Norsk Ornitologisk Forening, at det ikke er uvanlig med ender som hekker i sentrumsområdene.

- Det tar ikke mange timer før anda og ungene starter ferden til nærmeste vanndam. Dette er ofte en vanskelig ferd, sier han, og peker på bymiljøets trusler som biler, katter, hunder og rovfugler.

En slik ferd ble fanget på video i 2012, da andemor og ti andunger stoppet trafikken i Midtbyen i sitt forsøk på å ta seg til vannet. Turen gikk via Munkegata i retning Nidarosdomen og muligens Nidelva.

- Stokkendene er rare, fordi de kan hekke opp til to kilometer fra vannet. Dermed får de problemer når de så skal få med seg alle ungene til vannet. Da møter de hindre og stengsler overalt, forklarte Terje Kristiansen i Fuglevakta den gang

- Barna la merke til dem

Han kom med følgende tips til de som måtte møte på en flokk med ender i sentrumsområder:

- Det beste er å geleide dem så godt man kan, stoppe trafikken og ikke skremme dem, slik at de kommer seg trygt avgårde.

To ender som ikke ble skremt, var stokkandparet som ble observert i Nordre gate lørdag. Ifølge Adresseavisens fotograf fikk de spasere uforstyrret ned gågata.

- De voksne raste forbi, men barna la merke til dem, sier Adresseavisens fotograf.