- Det er en konkurranse, og det er realitybasert. Men det er ikke akkurat Paradise Hotel, så verdigheten er intakt, sier Marius Svaleng Andresen.

Mannen med Instagramnavnet @lekestove skal de neste ukene konkurrere om å ta de beste mobilbildene i NRK-serien «Mobilfotografene». Programmet har premiere i kveld, og foruten Svaleng Andresen sørger Marthe Brox Aune (@marthebrox) og Hanne Jonassen (@hannejonas) for at tre av seks deltakere er fra Trondheim.

Tidspress

- Det er ganske trøndertungt, men det er jo bare artig, sier Svaleng Andresen, som to ganger tidligere er blitt anbefalt av Instagram som en person man bør følge.

25-åringen innrømmer at han er spent før premieren.

- Hva var den største utfordringen?

- Det å jobbe under tidspress og følge retningslinjer. Som fotograf liker jeg best å fange øyeblikket når det skjer, og gjøre det på egne premisser. Det er litt vanskelig å fange den følelsen man ønsker når man får beskjed om hvordan man skal gjøre det, så det hemmet nok kreativiteten min litt. Samtidig har jeg litt vegring for oppstilte bilder. Jeg føler ikke at jeg kommer til min rett der, men det var en god og morsomt erfaring å utfordre komfortsonen, sier han.

I hver av de åtte programmene får de seks mobilfotografene oppgaver de skal løse med sin egen telefon. Deltakerne blir satt i situasjoner som mange kan kjenne seg igjen i. Som for eksempel å ta bilder av uforutsigbare objekter som barn og dyr, ta gode portretter og ta originale bilder av naturen.

Følg Adresseavisen på Instagram

Lik adressa.no på Facebook

Relevante tema

Ifølge prosjektleder Ingerid Nordstrand er målet med serien at alle som ser på skal bli inspirert, og få tips og råd som gjør bildene deres bedre enn før.

- Hvert program har tema som er relevant for de bildene folk flest tar. I hver episode kommer en ny dommer som er ekspert på den type fotomotiv som er ukens tema. Den personen gir oppgaver som deltakerne skal løse innenfor ganske kort tidsfrist. Alt av forarbeid og etterarbeid gjøres med telefonen, og dommeren evaluerer bildene, forklarer Nordstrand.

Det kåres én vinner i hvert program. Ingen taper, og ingen må ut før Magnum-fotograf og hoveddommer Jonas Bendiksen kommer mot slutten av serien, og plukker ut to finalister.

- Det er en snill reality, og konkurranseelementet gjør at det blir mer spennende å se på. Målet vårt er at alle seerne skal bli bedre mobilfotografer, bli inspirert, og på den måten ta bedre vare på minnene sine, sier hun.

- Jeg skal ikke på tv

Marthe Brox Aune sa «haha, jeg skal ikke på tv», da hun så annonsen i fjor sommer. Men tanken om å sende søknad lå i bakhodet etter hvert som hun mobilknipset seg gjennom ferien. Så dermed ble en kjapp søknad med to bilder sendt inn. Noen uker senere kom telefonen fra NRK.

- Ganske overraskende og ganske gøy. Jeg har storkost meg med både foran og bak kamera, sier 22-åringen.

Mens Svaleng Andresen og Jonassen har henholdsvis 40 000 og 17 000 følgere, har Brox Aune «kun» 250 følgere. Det blir garantert flere utover.

- Det med antall følgere er ikke så viktig for min del. På en måte var det litt deilig å vite at jeg, sammenlignet med så å si alle de andre som har fotoutdanning og/eller journalistikkutdanning fra både her og der, ikke har noe sånt. Dermed trengte jeg ikke å leve opp til noe som helst. Kun mine egne tanker og følelser - og det holder egentlig i massevis, sier lærerstudenten, som for tiden er i København.

Bildene hun tar og legger ut er et slags uttrykk for hennes liv.

- Ikke bare konkret hva jeg har rundt meg, men også litt på innsiden av meg. Det er sikkert ikke lett å se, men bildene har flere lag med dimensjoner. For meg er det en fin måte å se tilbake på livet mitt. En slags huskelapp, sier hun.

Tips og latter

- Det loves at vi seere blir inspirerte. Blir vi det?

- Det kan jeg garantere. Du vil få mange gode tips, og du vil le masse. Jeg vil le av meg selv flere ganger, og alle er hjertelig velkomne til å le med.

Vinneren får foto-reise og utstilling av sine egne bilder på rådhusplassen i Oslo. Programleder er Misgina Ghebremeskel.

PS: Sendestart klokka 22.15 på NRK1.

Deltakerne måtte sende to bilder i søknaden til NRK. Dette er Marthe Brox Aunes ene. Foto: Marthe Brox Aune
Dette er bilde nummer to Brox Aune sendte til NRK. Og vips ble hun deltaker i "Mobilfotografene" Foto: Marthe Brox Aune
- Når det kommer til foto i seg selv tror jeg ikke vi leverer en fasit seerne må følge, men jeg håper og tror at de kan bli inspirert til å bruke mobilkameraet til andre ting enn kun å sende feriebilder på Snapchat, sier Marius Svaleng Andresen. Foto: Marius Svaleng Andresen
Dette bildet falt NRK for, og dermed ble også Marius Svaleng Andresen deltaker. Foto: Marius Svaleng Andresen