Fredag meldte to gutter seg på politistasjonen i Trondheim og innrømmet at det var de som natt til torsdag i forrige uke hadde heist flagget.

- Det var to angrende gutter som møtte opp på politistasjonen. Mye tyder på at det var først i ettertid, når de så hvor sterke reaksjonene ble blant annet i media, at de skjønte at de hadde gjort noe de ikke skulle ha gjort. De har selv karakterisert dette som en spøk, og vi tror ikke det ligger mer bak, sier politioverbetjent og leder av forebyggendegruppen hos politiet Jan Erik Haugdal.

Britisk nettside

De to guttene er 14 og 16 år. En av guttene bestilte naziflagget på en britisk nettside og har hatt flagget liggende i en måneds tid.

- Det var nok planlagt at de skulle bruke dette flagget i en form for spøk, men at det ble Byåsen skole tror vi er mer tilfeldig, sier Haugdal.

En spøk: - Guttene har selv karakterisert dette som en spøk, og vi tror ikke det ligger mer bak, sier politioverbetjent og leder av forebyggendegruppen hos politiet, Jan Erik Haugdal.

Avtalte å møtes

Etter skoleavslutningen onsdag i forrige uke hadde de to vært sammen med andre på Lianvatnet på Byåsen. Etter at de hadde gått hver til sitt, var det telefonisk kontakt om at de skulle møtes ved Byåsen skole.

Naziflagget ble tatt ned av politiet og sikret som bevis. Foto: Frank Lervik

- Det skal ha vært der at de fikk ideen om å heise flagget og den ene dro hjem og hentet det. Selv om flere visste om flagget, er det ingen grunn til å tro at andre enn de to var med, sier Haugdal.

Sterke reaksjoner

En tilfeldig forbipasserende så i 03.30-tiden torsdag flagget henge i toppen av flaggstangen. Politiet rykket ut og firte flagget og erstattet det med skolens grønne miljøflagg. Naziflagget vakte sterke reaksjoner både fra skole og politikere. Politiet så alvorlig på saken og ba om tips. Dette førte etter hvert til at guttene meldte seg.

Les også: - Historieløst og respektløst

Varaordfører og MdG-toppen Hilde Opoku.

- Om det var ungdomsstreker tyder det på historieløshet. Da har vi en kjempeoppgave med å lære dagens ungdom om deres egen nære historie, sa Vararodfører Hilde Opoku (MDG).

- Flagget symboliserer absolutt alt det norsk skole ikke skal stå for, sa rektor ved Byåsen barneskole Cato Høve.

Les også: - Jeg blir stum og målløs

Rektor ved Byåsen barneskole Cato Høve.

Oversendt statsadvokaten

- Har dette forbindelser til et høyreekstremt miljø?

- Nei, det har vi ingen holdepunkter for. Det er nok mer en fascinasjon av krigen enn en germansk interesse eller ideologi, sier Haugdal.

Les også: PST om høyreekstreme i Trøndelag

Saken er nå oversendt statsadvokaten for en bedømming. I straffeloven går dette under paragraf 185 som omhandler hatefulle ytringer og kan straffes med fengsel eller bøter.

- Den vurderes ut fra guttenes alder og at den ene er under kriminell lavalder. Vi har diskutert med skolen om at vi kanskje skal ta en samtale i høst, og så får vi se hva statsadvokaten kommer frem til og om guttene skal følges opp på noen måte, sier Haugdal.