Seniorrådgiver Einar Nyberg i Trondheim brannvesen ledet slokkingen i Fjordgata natt til 17. mai. Det er han som opplyser at sprinkleranleggene ikke trådte i funksjon i områdene brannvesenet fikk oversikt over.

Normalt står det vann under trykk i rørene på sprinkleranlegg. Anleggene i Fjordgata 78 og 80 er av den mest vanlige typen, der vannet holdes tilbake av et spesielt glass. Når temperaturen i rommet nærmer seg 100 grader, smelter glasset og vannet begynner å strømme ut.

Brant fra utsiden

- Hvorfor skjedde ikke dette i Fjordgata?

- Fordi brannen ser ut til å ha startet fra utsiden, i smuget mellom nummer 80 og 78. Brannen spredte seg under ytterkledningen oppover i begge bryggene, til den antente taket. På denne måten ble ikke temperaturen inne i rommene høy nok til at sprinkleranleggene slo ut. Da vi kom på stedet var det ennå god sikt inne i rommene.

Mest anerkjent

- Gir ikke sprinkleranleggene dermed falsk trygghet ?

- Det normale er at brenner starter innenfra og da er sprinkler god sikring. Det er et kjent fenomen at brann fra utsiden kan gjøre sprinkleranlegg ineffektive. Fjordgata 78 og 80 ble rehabilitert og utstyrt med sprinkleranlegg på 90-tallet.

- Kunne rehabiliteringen sikret bryggene bedre mot brann?

- Man kan kanskje stille spørsmål om prosjekteringen har lagt nok vekt på å sikre seg mot en brann utenfra. Men eldre bygg kan være problematiske. Ved omfattende rehabilitering og nye bygg kan man sikre med ubrennbar kledning under panelet, og bruke brannimpregnerte materialer, sier Nyberg. Han mener at rehabiliteringen uansett bremset tempoet og intensiteten i brannen.

- Bruk av isolasjon og gips gjør at brannen brer seg saktere. Hvis bryggene ikke hadde vært rehabilitert, regner jeg med at hele kvartalet ville gått med. Denne brannen fikk ikke den intensiteten vi opplevde med storbrannen i Nordre gate.

Sprinkleranlegg kan også utløses av røykvarslere, men dette brukes helst i spesielt verdifulle bygninger, for eksempel stavkirker. Faren for vannskader på grann av unødige alarmer er for stor til at det brukes i vanlige bygg.