- Mona og jeg er unge og friske mennesker. Men mamma er en eldre dame, og hun er litt medtatt etter brannen. Det vi savner er muligheten til for eksempel å snakke med en psykiatrisk sykepleier, sier Bente Sivertsen, datter av 81-årige Klara Annie «Tulla» Sivertsen. Natt til 17. mai ble hun reddet ut fra den øverste leiligheten i Fjordgata 80, hvor hun var på besøk hos datteren og samboeren Mona Andersen. Både brannatten og den dramatiske redningsaksjonen har satt spor. Det siste døgnet har hun fått behandling for røykskader på lungeavdelingen ved St. Olavs Hospital. Nå føler hun seg fysisk frisk, men sjokket og redselen sitter fortsatt i kroppen.

- Huff, jeg tenker på det dag og natt. Tenk at det gikk bra, det er hovedsaken. Men enn om noen hadde brent inne? Jeg lå jo midt over der det brant som verst, sier Tulla Sivertsen. Bente og Mona har brukt mye tid på å snakke med Tulla om brannen, men har ikke kunnet være til stede hele tiden. Derfor etterlyser de et krisetilbud fra kommunen som går ut over kortisonsprøyter og sengeplass.

- Vi har mistet alt, sier hun. Dagen derpå begynner tristheten å synke inn.

Ble nektet overnatting

- Det skulle vært et tilbud til mamma og til oss andre. Vi har jo ikke opplevd dette før, sier Bente Sivertsen. Sammen med samboeren Mona har hun vært på hytta i Orkdal for å hente det nødvendigste.

Studenten Sindre Aarsæther (21) bodde i femte etasje i Fjordgata 78. Han og de to andre han bor sammen med evakuerte leiligheten omtrent klokken halv to natt til 17. mai. Også han etterlyser bedre håndtering fra kommunen. Da de tre kom ned på gaten fikk de for eksempel ingen informasjon verken fra brannvesenet eller politiet.

- Vi sa vi ikke hadde noe sted å sove, og fikk beskjed om å dra til Royal Garden. Men da vi kom til Royal Garden, fikk vi beskjed om at vi måtte ha penger for å bo der, og vi hadde jo lagt igjen både penger, id- og kredittkort inne i leiligheten, forteller en oppgitt Aarsæther. Ifølge studenten var et titall brannofre i samme situasjon. Han mener kommunen som en selvfølge burde dekket overnattingen og dessuten gitt tilbud om psykisk oppfølging til dem som trengte det.

Både Bente og Klara Annie «Tulla» Sivertsen savnet oppfølging fra kriseteam etter brannen natt til 17. mai. Fredag dro Tulla hjem til Orkdal helsetun. Foto: RUNE PETTER NESS
Flere bygninger i Fjordgata ble rammet etter brannen natt til 17. mai. Foto: GLEN MUSK