I august ble Atle Bakke (født Mahamed Ahmed Abdinur) skutt og drept på åpen gate på Tøyen i Oslo. I tillegg til at drapsofferet var Mahmed Jamal Shirwacs svoger og tremenning, ble han i likhet med 46-åringen skutt mens han satt i en bil.

To avhørt

Advokat John Christian Elden, som forsvarte 27-åringen som ble dømt for drapet på Shirwac på Heimdal, krevde etter Tøyen-drapet en ekstra etterforskning av heimdalsdrapssaken. Han ville ha klarhet i om det var en forbindelse mellom drapene på Bakke og Schirwac.

Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes besluttet å sette i gang en ny, begrenset etterforskning. Politiet var i den forbindelse interessert i å undersøke om noen av de siktede etter Tøyen-drapet var i Trondheim når Shirwac ble drept. Etterforskningen er nå nylig avsluttet, uten at det ble funnet noen sammenheng mellom sakene.

– Det er min oppfatning. Det er to som er avhørt, uten at det har kommet frem noe nytt, sier Soknes.

Spørsmål om gjentagelsesfare

Han hadde ikke vært i kontakt med Elden om ekstraetterforskningen i går, men regner med at ankesaken i Frostating lagmannsrett vil gå som planlagt mandag.

På en sms til Adresseavisen har Elden følgende kommentar til påtalemyndighetens konklusjon etter ekstraetterforskningen.

– Det eneste jeg kan se så langt, er at de to siktede i Oslo er avhørt og sier at de ikke var i Trondheim. Noen annen etterforskning har jeg ikke sett, så det kan jeg vanskelig kommentere foreløpig.

27-åringen, som drepte seksbarnsfaren Mahmed Jamal Shirwac på Heimdal i august i fjor, ble dømt til tvungen psykisk helsevern i Trondheim tingrett i mai. Rettspsykiaterne konkluderte med at oppdalingen var psykotisk da drapet skjedde. Han er nå pasient ved regional sikkerhetsavdeling Brøset.

Mannen, som aldri har erkjent straffskyld, anket dommen. Mandag starter ankesaken i Frostating lagmannsrett. Skyldspørsmålet er avgjort, derfor er det kun reaksjonsspørsmålet som skal prøves: Om det foreligger gjentakelsesfare og om det er vilkår for å dømme mannen til å være i psykiatrisk anstalt.

To dager

Soknes opplyser at det i lagmannsretten vil bli lagt frem en tilleggsundersøkelse gjennomført av rettspsykiaterne Andreas Hamnes og Kirsten Rasmussen, som har observert 27-åringen. I tillegg vil mannens behandlere, en overlege og en sjefpsykolog fra Brøset, møte som sakkyndige.

Ankesaken blir trolig gjennomført på to dager – mandag og torsdag.

27-åringen ble i tingretten dømt til å betale 150000 kroner i oppreisningserstatning til Shirwacs enke, samt 175000 kroner til hvert av hans fire barn i Trondheim. Også dette anket oppdalingen. Erstatningsspørsmålet blir behandlet av lagmannsretten på mandag, mens spørsmålet om straffereaksjonen blir tema i retten torsdag.