Onsdag startet tredje og siste dag i rettssaken mot den 36 år gamle kvinnen som er tiltalt for drapet på Vibeche Danielsen (48) natt til 14. januar 2014.

I juni dømte Frostating lagmannsrett kvinnens 49 år gamle eks-samboer til 13 års fengsel for drapet som skal ha skjedd på Danielsens soverom i Kjøpmannsgata. Han forklarte deretter at det var den nå tiltalte 36-åringen som slo med øksen og påførte skadene som gjorde at Danielsen døde.

Den tiltalte kvinnen hevder på sin side at det var 49-åringen som utførte drapet.

Her kan du lese alt om Vibeche-drapet

Ber om 13 års fengsel

Aktor Bjørn Kristian Soknes la i rettssal 206 ned krav om 13 års fengsel for den tiltalte kvinnen.

- Vi har en forklaring fra en som ikke har noe å oppnå med å trekke tiltalte inn i saken. Han er allerede dømt for drapet. Det blir derfor ren spekulasjon å si at han har gitt en falsk forklaring. Han er opptatt av at det skal bli en rettferdig avgjørelse, sa Soknes, og fortsatte:

- Vi har to sentrale spor – nemlig blodspor på en jakke og en t-skjorte. Det legges til grunn at den dømte og den tiltalte hadde disse på seg drapsnatten. Disse gir grunn til å tro at tiltaltes forklaring ikke er riktig. Den plasseringen hun påstår å ha hatt er uforenelig med blodsporene på t-skjorta hun hadde på seg da drapet skjedde. Dette beviser utover en hver rimelig tvil at det er tiltalte som står bak drapet og er hovedpersonen bak, sa aktor.

Det har tidligere vært sagt fra tiltaltes side at hun på grunn av sitt handikap ikke kunne ha utført øksedrapet. Soknes påpekte i sin prosedyre at det har kommet frem flere aktiviteter som 36-åringen var i stand til å utføre, og få begrensninger.

- Den påståtte fysiske begrensningen mener vi retten ikke kan legge noen som helst vekt på, sa Soknes.

Krever 300 000 i oppreisning

Det har vært stor uklarhet rundt motivet for drapet. Soknes trakk frem to brev som tidligere i saken ble lagt frem. I ett av disse kommer det frem grove skjellsord som er rettet mot avdøde. Brevene ble skrevet etter drapet, og ble beslaglagt før de ble sendt. Det vises til at disse vitner om en spent situasjon mellom tiltalte og Vibeche.

Soknes ba også om at fraktingen av liket, som skjedde ved hjelp av tiltaltes elektriske rullestol, og forsøket på å skjule liket ved å dumpe det i Nidelva, virker skjerpende.

- Vi ber om at tiltalte dømmes for medvirkning til drapet slik det er forklart av den drapsdømte, men at hun frifinnes for å ha mishandlet liket, sa Soknes.

Bistandsadvokat for familien, advokat Sigrun Dybvad, la frem krav om oppreisning for tre av de etterlatte familiemedlemmene.

- Slik jeg ser det, viser ikke tiltalte noen følelser overfor de etterlattes situasjon. Hun svarer i stedet at alle har sitt å stri med. Det har også vært en enorm belastning for familien å møte tiltalte i bybildet i tiden hun var løslatt fra varetekt, sa Dybvad, som krevde 100 000 kroner i oppreisning til hver av de etterlatte, og ytterlige 2700 kroner i erstatning for tapt inntekt til en av dem.

- Ikke en naturlig forklaring

Den tiltalte kvinnen har vært siktet i saken siden 9. juni, men har ikke erkjent straffskyld for drapet i januar i fjor.

Forsvarer for den tiltalte 36-åringen, Tomas Øiseth, pekte også på kravet til bevis for at noen skal kunne domfelles, og at saken opprinnelig var henlagt frem til forklaringen hos den allerede drapsdømte ble endret. Han trakk også frem den dømtes forklaring i retten, der 49-åringen sa han hadde puslet sammen minnene om det som skjedde drapskvelden mens han satt varetektsfengslet.

- Han har på ingen måte gitt en naturlig forklaring på hvorfor dette kommer frem nå. Er det forsvarlig å utelukke det tiltalte selv forklarer om hendelsesforløpet, spurte advokaten, og la til at det ikke er tiltalte som skal bevise sin uskyld, men motsatt.

Øiseth sådde også tvil rundt politiets rekonstruksjon av drapet ut ifra den drapsdømtes forklaring, og mener den ikke er realistisk nok med tanke på tiltaltes handicap.

- Det er åpenbart at han har endret forklaringen for å få lavere straff. Han fikk redusert straffen med ett år i lagmannsretten. Dette var på grunn av forklaringen, sa Øiseth.

- Tekniske bevis styrker forklaringen

Blodflekkene på t-skjorta tiltalte hadde på seg drapsnatten, har stått sentralt som bevis i saken. Forsvareren mener at dette ikke er noe klart bevis på hvem som har utført drapet.

- Blodspruttolkning er ikke noen eksakt vitenskap. Jeg viser derfor til at hun holder seg i døra når t-skjorta får blod på seg. I tillegg er det uklart hva den allerede drapsdømte har hatt på seg. De tekniske funnene må i tillegg styrke at det er den dømte som har holdt øksen da drapet skjedde, mener Øiseth, som la ned på stand om at tiltalte frifinnes.

Forsvareren sa mandag til Adresseavisens at hans klient tar saken svært tungt.

- Hun mener hele tiltalen er feil, og krever å frifinnes. Hun har sett frem til å bli ferdig med saken, sa Øiseth.

Forsøkt kvalt

Onsdag svarte overlege Øystein Størkersen som sakkyndig i saken. Han var en av dem som utførte undersøkelse av liket.

I retten viste han blant annet frem bilder fra undersøkelsen, som viser minst fire dype kutt i hodet, kraniebrudd og flere kutt i halsregionen. Avdøde hadde også brudd i venstre kragebein og flere blåmerker.

- Ut ifra skadene antas dødsårsaken å være forblødning, men det ble også funnet tegn til at det er gjort kvelningsforsøk av avdøde. Trolig stammer disse skadene fra før hun døde. Det var også skader fra stump vold som kan ha forårsaket bevisstløshet, sa Størkersen.

Også skadene på avdødes hånd og rygg ble gjennomgått. Det blir antatt at disse ble påført etter døden.

- Kranglet før drapet

Tiltaltes eks-samboer, som er dømt for drapet, vitnet tirsdag i retten. Han hevder å ha hørt tiltalte og den drepte krangle like før drapet.

- Da jeg kom inn på soverommet, sto tiltalte ved siden av senga med ei øks og hugde på Vibeche som lå i senga. Jeg prøvde å ta fra henne øksa, men det var ikke enkelt. Jeg måtte til slutt røske den fra henne, forklarte han.

Den tiltalte kvinnen forklarte mandag at de to hadde motsatte roller, og at det var hun som kom inn på soverommet mens den dømte utførte drapet.

Samboeren ringte politiet

Vibeches samboer på tidspunktet for drapet, vitnet også i tingretten tirsdag. Etter å ha forlatt leiligheten sammen med en kamerat i 23-tiden, kom de to tilbake igjen. Da var drapet utført.

- Jeg gikk til slutt inn på soverommet, og forstod da hva som hadde skjedd. Soverommet var tomt. Så gikk jeg tilbake på stua, og så da pakken med liket, forklarte mannen.

Han og kameraten forlot igjen leiligheten senere på natten, og tok så kontakt med politiet via telefon.

Fant slepespor ved Nidelva

Krimtekniker Jan Tore Volden fra Sør-Trøndelag politidistrikt la i retten mandag frem flere funn og bevis fra transporten av liket, funnet og tekniske spor.

- Dagen etter drapet ble det lett etter spor i området ved Elgeseter bru. Det ble funnet spor etter et firehjuls kjøretøy. Vi visste at tiltalte hadde et slikt kjøretøy, og de var derfor interessante i saken. Vi fant også slepespor ned til elva. Fem dager senere ble liket av Danielsen funnet innpakket i Nidelva, forklarte Volden i tingretten mandag.

Tirsdag fortsatte han å legge frem de tekniske bevisene fra åstedet sammen med politioverbetjent Geir Hansen fra Kripos.

- Må ha stått nær

Funnet av en rosa t-skjorte, som tiltalte hadde på seg drapsnatten, har stått sentralt i saken mot 36-åringen. På denne ble det funnet et tredvetalls blodflekker som alle stammet fra avdøde. Ifølge Hansen tyder flekkene på at t-skjorta har vært like ved der det ble utført slag.

- Den må ha vært nærmere enn én meter unna, sa Hansen.

I rekonstruksjonen av drapet og i forklaringen i retten mandag, har tiltalte hevdet at hun sto ved døra til soverommet da drapet ble utført. Hansen sa i retten at avstanden virker for stor til å kunne ha påført slike flekker på t-skjorta.

- Jeg tror blodspruten på t-skjorta til tiltalte kommer fra huggene mot hodet, ikke fra halsen, la Volden til.

På T-skjorten, som den daværende samboeren til den drapsdømte skal ha hatt på seg drapsnatten fant krimteknikere 30 bitte små runde blodflekker. Foto: POLITIET, Adresseavisen