I helga ble det kjent at et bredt flertall av politikere i Trondheim foreslår å ta imot ytterligere 200 flyktninger i år. Disse kommer i tillegg til de 400 personen som allerede er vedtatt bosatt i 2015.

- Dette er en akutt tragedie som vi alle er vitner til og blir berørt av, sa listetopp Hilde Opoku i Miljøpartiet De Grønne, som tok initiativet til at «Syria-situasjonen ikke skal være en valgkampsak».

Det skjedde gjennom en felles erklæring, som Fremskrittspartiet var alene om å ikke signere. Nå reagerer også Demokratenes nasjonale talsperson Kristian Kahrs fra Klæbu på det han kaller «ufattelig populistisk, kortsiktig og uansvarlig» politikk i Trondheim.

- Rett og slett kvalm

- Vi styres av en treåring på stranda i Tyrkia. Det er enormt følelsesmessig. Det vrenger seg også hos meg, men løsningen er ikke å ta inn alle fra Syria, sier Kahrs, og fortsetter:

- De regjerende partiene skapte et helvete med krigen i Libya i 2011, og de har støttet en regimeendring mot en relativt sekulær diktator i Syria. De burde være mer opptatt av å stoppe de krigene de er medskyldige i. Når Yngve Brox sier at «nå må hele verden stille opp» og politikerne vil fremstå som godhetsapostler, blir jeg rett og slett kvalm.

- Det var vel ikke Brox som vedtok å intervenere i Libya?

- Det går ikke spesifikt på ham. Poenget er at det første som må skje, er å stanse krigen, sier Kahrs, som har bakgrunn som NATO-offiser fra Kosovo og kaller seg selv «verdikonservativ fredskandidat» til Stortingsvalget i 2017.

«Parallellsamfunn»

Han ønsker å «begrense innvandring fra ikke-vestlige kulturer, spesielt islamistiske», sier han, fordi han mener slik innvandring får store demografiske konsekvenser.

- Det etableres parallellsamfunn og parallellkulturer, og vi ser det allerede i stor grad i Oslo, sier Kahrs.

- I Trondheim bor det 185 000 mennesker. Nå skal vi bosette 600 flyktninger i år. Er det fare for at de etablerer et parallellsamfunn her?

- I deler av Trondheim, ja. Det finnes allerede krav om separat svømmeundervisning for muslimer. Når de blir for mange, er vi ikke i stand til å integrere dem på en meningsfull måte. Flyktningene er også mennesker med gode intensjoner, men vi kan ikke ta imot alle disse.

- Det er snakk om å ta imot 8000 til Norge over en periode på tre år?

- Og hva sier SSB-tallene om det? På bakgrunn av tallene lagde Finansavisen en sak som viste at en innvandrer i gjennomsitt vil koste 4,1 millioner kroner gjennom livsløpet. En syrisk flyktning vil koste i gjennomsnitt seks millioner kroner. Da kan du gange det med familiegjenforening, sier han.

- Utdanningsnivået i Syria er relativt høyt. Kanskje de også kan bidra med noe til det norske samfunnet?

- Det er flere flinke leger og ingeniører i Syria, men man må se på det store demografiske bildet. Samtidig trengs det leger og ingeniører i Syria.

- Syria er en krigssone der flere millioner også er internt fordrevet. Har du forståelse for at de ønsker seg ut av landet?

- Jeg klandrer ikke flyktningene, jeg klandrer vår politikk. Det er våre politikere som har skapt dette.

- Uansett hvem som har skyld i krigen, er flyktningesituasjonen prekær nå. Hva er din løsning?

- Vi må hjelpe dem i nærområdene og gi dem midlertidig opphold der. På Dagsrevyen så jeg nettopp Per Sandberg i Bekaadalen i Libanon, hvor det er bygd midlertidige hus, der flyktningene kan få vann, mat og utdanning på sine lokale språk, sier han.

Kristian Kahrs fra Klæbu er nasjonal talsperson for Demokratene, og håper å komme inn på Stortinget i 2017. Foto: DEMOKRATENE
Trondheimspolitikerne samlet seg i helgen om å ta imot ytterligere 200 flyktninger til byen. Foto: ADRESSEAVISEN