John O'Keefe fikk nobelprisen i medisin for 2014 sammen med Moser-paret. Men prosessen med å ansette O'Keefe startet i høst, før han fikk prisen.

- Det var nær på at vi kunne si at vi hadde tre nobelprisvinnere, forteller dekan Stig Slørdahl ved Det medisinske fakultet, NTNU, med et smil.

Fått forsikringer

Avtalen er ikke klar ennå, men Slørdahl har snakket med O'Keefe etter at han fikk nobelprisen og fått forsikringer om at han fortsatt akter å komme til Trondheim. Det vil dreie seg om en såkalt professor II stilling, som betyr en stilling i ti prosent.

Les også: Derfor fikk de prisen

John O'Keefe er en nestor i hjerneforskning. Det var han som på 70-tallet åpnet vinduet til å forstå kognitive prosesser i hjernen gjennom å lytte til elektrisk aktivitet i hjerneceller hos dyr. O'Keefe er tilknyttet University College i London og leder det nyetablerte Sainsbury Wellcome Centre som studerer nevrale forbindelser og adferd.

Les også: Moserne snakker til verden

Ikke til pynt

- O'Keefe er 75 år, er han den rette til å bidra på et felt i rivende utvikling?

- Når May-Britt og Edvard vil ha ham, er det for en grunn. Det er ikke for smykke seg med et toppnavn på ansattelista, sier Slørdahl.

Les også:Obama ville re opp seng for meg

Enda et toppnavn

I tillegg til O'Keefe, er også NTNU i ferd med å få Tobias Bonhoeffer i en professor II stilling. Bonhoeffer er leder for senter for nevrobiologi ved Max Planck instituttet i Tyskland. Instituttet har tradisjoner for å ha et miljø i toppen innen nevrovitenskap. Edvard Moser har i høst vært ved Max Planck for å lære nye metoder for å studere hjernen.

- Hvis vi skal være i front, må vi hele tiden se hva andre gjør. May-Britt og Edvard er utrolig flinke til å ta inn nye folk som med nye metoder, sier dekan Stig Slørdahl.

Dekan Stig Slørdahl sier det var nær på at NTNU kunne si at de hadde tre nobelprisvinnere Foto: Håvard Haugseth Jensen