u- Det var ikke grunnlag for å anke lagmannsrettens kjennelse til Høyesterett. Siktede blir løslatt i ettermiddag, sier politiadvokat Mette Kollstrøm ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Fredag i forrige uke ble mannen i 40-årene varetektsfengslet i fire uker av Sør-Trøndelag tingrett begrunnet med unndragelsesfare - det vil si fare for at han vil stikke av for å unngå straff ved en eventuell løslatelse. Politiet mente også at det forelå gjentagelsesfare, men dommeren vurderte ikke dette da han fant at siktede «har en sterk motivasjon for å rømme landet ved første anledning». Dette begrunnet retten med at mannen har flere «tilknytningspunkter» til utlandet, blant annet jobb i annet land samt kjæreste og barn i Asia.

Ilagt besøksforbud

Den siktede, som begjærte seg løslatt i fengslingsmøtet, anket avgjørelsen. Torsdag landet Frostating lagmannsrett på en annen konklusjon enn tingretten: At det ikke foreligger gjentagelsesfare.

Flertallet av lagdommerne fulgte forsvarer Torfinn Svanems argumentasjon, og mente at siktedes tilknytning til Norge er sterkere enn hans tilknytning til utlandet. To av de tre lagdommerne mente i tillegg at det ikke foreligger gjentagelsesfare, og at kontakt med de fornærmede i saken kan reduseres ved bruk av besøksforbud.

Politiet mener fortsatt at det både foreligger unndragelsesfare og gjentagelsesfare. Kollstrøm opplyser at mannen nå er ilagt besøksforbud mot flere av de fornærmede i saken.

- Dette har han gitt uttrykk for at han vil overholde, sier politiadvokaten.

Ni siktelsesposter

Da trondhjemmeren ble fremstilt for varetekt for første gang 14. september, var han siktet for seksuell handling mot barn under 16 år samt for å ha begått vold mot en tidligere samboer. Dette har mannens forsvarer tidligere opplyst at klienten nekter straffskyld for. Det var i forbindelse med disse sakene at politiet ransaket hans hjem i august og beslagla ca. 25 penisavstøpninger av unge gutter. Advokat Svanem har også opplyst at klienten nekter for at det har skjedd seksuelle overgrep i forbindelse med disse avstøpningene.

Siktelsen mot mannen er nå utvidet til å gjelde totalt ni poster. Politiet mener blant annet at han skal ha bestilt overgrep mot flere barn i Asia og fått dette filmet mot betaling. I forbindelse med saken i utlandet, har politiet siktet trondhjemmeren for seksuell handling mot barn under 16 år begått under særdeles skjerpende omstendigheter. Mannen bestrider at han har bestilt overgrep, men han erkjenner en utveksling av informasjon, ifølge forsvareren.

- Min klient er glad for lagmannsrettens avgjørelse. Han ser frem til å komme ut etter tre måneder i varetekt, sa advokat Svanem etter lagmannsrettens avgjørelse på torsdag.

Straffesaken mot trondhjemmeren er forhåndsberammet til 4. april.