Klima og miljø er en av Evy Kasseth Røsten-Hagas hjertesaker og hun tenker alltid gjenbruk når hun skal gå til innkjøp av noe.

- Jeg har alltid vært glad i levd liv, både når det gjelder mennesker, klær og møbler. Derfor er det å gå på Fretex eller loppemarked som å være i godteributikker for meg, sier hun.

Les hva som skjer med de gamle klærne dine når de leveres til Fretex her.

Det er imidlertid ikke alltid hun ender opp med å kjøpe seg klær.

- Ofte er klærne for store eller lange, og man må være Jenny Skavlan for å sy de om til å passe. Men jeg handler gjerne kopper og kar. Jeg samler på sjampanjeglass fra 50-tallet og bestemor-kopper, sier hun.

Har du funnet noen skatter i bruktbutikker du er veldig glad i? Send oss et bilde og skriv litt om hvorfor du liker plagget/tingen. Epost sendes til lina.leth-olsen@adresseavisen.no.

Familien deler engasjementet

Nordmenn kaster mellom 8 og 12 kilo klær hvert år, ifølge plukkanalyser av restavfall. 25 prosent av dette kan være gjenbrukbart. Daglig samles det inn cirka 100 tonn med klær og tekstiler i Norge, som er gjenbrukbart, gjennom forskjellige innsamlingskonsepter.

Skuespilleren fra Malm bor i Oslo sammen med ektemannen og kollega Paul Ottar Haga og barna. Engasjementet rundt gjenbruk har familien til felles.

- Ja, heldigvis. Huset vårt er innredet med hundre år gamle møbler fra rundt omkring i verden ispedd noe nytt som kontraster. På skolen til barna arrangeres det loppemarked to ganger i året. Da gir vi bort klær, ting og barneutstyr, og kjøper både møbler, skiutstyr og sykler. Det gjør ikke ungene noe at de får brukte ting, sier Røsten-Haga.

Til tross for regnbyger, samlet gjenbruksdagen på torget i Trondheim masse folk på lørdag. Her kunne folk gå på skattejakt i det vi har kastet.

Brudekjole av gardiner

I skapet i familiehuset på Malm henger en rød kjole, kjøpt brukt for flere år siden, og som endelig ble klar for å tas på.

- Jeg har alltid syntes kjolen var fin, bare litt for lang, så den har bare hengt der i skapet. Men nå skal kjolene være litt lange, så jeg har begynt å bruke den. Jeg er kjempefornøyd og har fått mange komplimenter for kjolen, sier hun.

En annen kjole hun er veldig glad i er brudekjolen sin, som ble sydd sammen av gamle blondegardiner kjøpt i en bruktbutikk i Trondheim.

- Da jeg fortalte folk at den var lagd av gardiner, ble folk sjokkerte. De trodde ikke det gikk an. Men det gjør det, og jeg synes det er viktig at folk vet at man ikke trenger å kjøpe nye ting for å ha noe fint. Jeg benytter enhver anledning til å snakke varmt om gjenbruk, sier skuespilleren.

Doblet donasjoner til Fretex

De siste fem årene har donasjoner til Fretex i Midt-Norge doblet seg. Fra 1330 tonn i 2010 til 2740 tonn i 2015. Det betyr 12 tonn tekstiler, omtrent 36 000 plagg, hver dag som havner i regionenes 500 Fretex-bokser.

75 prosent av dette tøyet havner på Heggstadmoen i Trondheim før det blir sendt videre til en Fretex-butikk eller til utlandet.

- Vår største konkurrent er søppeldunker. Det vi ønsker er at så lite som mulig blir kastet og at tekstiler holdes lengst mulig i markedet, av miljøhensyn. Og jo mer synlig vi er, jo mer havner i våre bokser og ikke i søpla, sier Geir Arne Bals, miljø- og logistikksjef i Fretex Midt-Norge.

Det er mye jobb på de ansatte på Fretex i sommermånedene, sier Geir Arne Bals, miljø- og logistikksjef i Fretex Midt-Norge.

De siste fem årene har 248 personer i Midt-Norge fått jobb eller tatt videreutdanning etter å ha fått hjelp av Fretex