Nye rutiner rundt sikkerhetsklarering ble innført så sent som 18. mars i år. Major Vegard Finberg i Forsvarsdepartementet skriver i e-post til Adresseavisen at de beklager at dette ikke var på plass før, slik at Vucic og Brugmans fikk beskjed om utsettelsen før etter at søknadsfristen til skoler gikk ut.

–Nye rutiner innebærer at det systemmessige er på plass for å unngå slike saker i fremtiden. Det jobbes målrettet ved Forsvarets Personell- og Vernepliktsenter for å unngå disse situasjonene, men det vil dessverre i en overgangsfase kunne oppstå enkelttilfeller som oppleves uheldig, skriver han.

Aftenposten skriver onsdag at 479 personer i fjor ble avvist som følge av manglende sikkerhetsklarering. Verken Finberg eller orlogskaptein Per-Thomas Bøe i Forsvarsstaben vil imidlertid svare på Adresseavisens spørsmål om hvor mange av disse som har tilknytning til land Norge mangler sikkerhetssamarbeid med.

Bøe påpeker overfor Adresseavisen at kravet om sikkerhetsklarering ikke er noe nytt. Dette er noe Forsvaret har praktisert i mange år.

–Tidligere har denne klareringsprosessen utelukkende startet under rekruttperioden. Problemet er at det ofte tar svært lang tid å få svar fra land vi ikke har sikkerhetsmessig samarbeid med, sier Bøe.

–Vi er i ferd med å legge om rutinene. Nå har vi startet med de gruppene der det erfaringsmessig tar lengst tid, blant annet de som har tilknytning til land vi ikke har sikkerhetsmessig samarbeid med.

–Forsvaret har flere ganger fått kritikk for problemer rundt rutiner med sikkerhetsklarering. Burde ikke dette vært forbedret tidligere?

–Det er uheldig at det tar tid, men vi kan ikke gå på akkord med sikkerheten. Nå gjør vi flere tiltak samtidig. Blant annet øker vi bemanning og innfører nye systemer og rutiner. Derfor vil ikke endringen skje over natten. Vi har startet med de vi vet tar lengst tid. Når vi er ferdige, om to år, vil alle være ferdig klarert før de kommer inn til førstegangstjenesten sier Bøe.