Dataproblemene førte til at akuttheisene og samtlige dører som krever adgangskort ble låst. Høyst sannsynlig skyldtes problemene en oppgradering av datasystemer som pågikk da alt gikk i lås rundt klokken 14.00.

- Det medførte at alt som krever elektroniske adgangskort var ute av drift cirka mellom klokken 14 og 16, sier sykehusdirektør Gunnar Bovim til adressa.no.

Dermed måtte låssystemene nullstilles slik at alle dører sto ulåste. Heiser beregnet på besøkende og ansatte ble forbeholdt pasienttransport. Han karakteriserer hendelsen som uheldig, men mener det ikke på noe tidspunkt var dramatisk.

- En del ansatte opplevde det nok som dramatisk. I stedet for at alt var låst, sto alle dører ulåste. Det er selvfølgelig en uheldig situasjon vi ikke er glade for, og det største problemet er at ansatte føler seg utrygge, sier Bovim.

Beredskapsledelsen ble kalt sammen, og det ble satt ut vakter ved alle åpne dører. Det fungerte ifølge Bovim tilfredsstillende, og klokken 17.00 ble alarmberedskapen avblåst. Da hadde låssystemene allerede fungert i en times tid.

- Det var mer plunder og heft enn det var reell fare knyttet til situasjonen. Men hver gang noe sånt skjer, må vi gå gjennom rutinene for å sikre oss at noe sånt ikke skjer igjen. Her var vi åpenbart ikke forberedt, sier Gunnar Bovim.

foto
Det ble innført skjerpet beredskap ved kvinne-barn-senteret på St. Olavs etter datarøbbel i ettermiddag. Foto: KJELL A. OLSEN