- Vi vet at både kyniske og naive mennesker tar med seg mort fra ett vann og setter dem ut – eller bruker dem som levende agn – i andre vann. Fjerner vi morten fra Bymarka er sjansen for at noen sprer den til drikkevannet vårt mye mindre, sier Geirmund Lykke.

Han er overbevist om at rotenonbehandling av sju vann i Bymarka må til for å hindre spredning av mort til Jonsvatnet.

LES OGSÅ (PLUSS): Vil drepe all mort i Bymarka med gift

- Det er mye større fare for at noen tar med seg en bøtte mort fra et vann i Bymarka, enn at noen tar med seg mort fra Østlandet for å fiske med den i Jonsvatnet. Vi har fått en anbefaling fra fagfolk og eksperter som råder oss til dette. For en kommunepolitiker er en av de aller viktigste oppgavene å sørge for at kvaliteten på drikkevannet opprettholdes.

4800 liter gift

Bystyret i Trondheim skal 28. januar ta stilling til et forslag fra rådmannen om å utrydde morten fra Kobberdammen, Baklidammen, Theisendammen, Kyvatnet, Haukvatnet og Sølvskakkeltjønna i Bymarka. Ekspertene anbefaler å bruke 4800 liter rotenon for å rydde ut karpefisken som er svartelistet i Norge. Spredningen av rotenon skal etter planen skje i september 2016, dersom Miljødirektoratet godkjenner en slik søknad. Argumentet er at man frykter at mort kan spre seg til drikkevannskilden i Jonsvatnet, og dermed forringe kvaliteten på drikkevannet.

Går utover drikkevannet

Enkelte har stilt spørsmål ved om drikkevannet vil bli forringet dersom det skulle komme mort til Jonsvatnet, eller om forholdene i Jonsvatnet er slik at store mengder mort vil overleve der. Geirmund Lykke er overbevist om at tiltaket som skisseres er nødvendig.

- Fagfolkene slår fast at når mort spiser dyreplankton så økes forekomsten av planteplankton i vannet. Det fører til oppblomstring av alger som forringer kvaliteten på vannet. Selvsagt er det ikke ønskelig å spre gift i vannene i Bymarka, men det er ikke dokumentert alvorlige skadevirkninger etter slik behandling som tilsier at dette er tiltak vi ikke bør gjennomføre. Rotenon er giftig for fisk med gjeller, ikke for andre arter eller mennesker. Jeg skjønner at dette mobiliserer følelsene til folk, men fagekspertisen sier dette må til, og da velger jeg å stole på dem, sier Lykke.

LES OGSÅ (PLUSS): Miljøpartiet: - Liten fare for spredning

En veldig gode idé

Da saken var til behandling i byutviklingskomiteen stemte SV og Miljøpartiet De Grønne mot forslaget om å sende søknad om rotenonbehandling. Venstres kommunalråd Jon Gunnes synes det er en veldig god idé å bruke rotenon i de nevnte vannene.

- Det er viktig og riktig å redde drikkevannskilden til Trondheim. Samtidig vil dette tiltaket skape økt attraktivitet for Bymarka som et område for sportsfiske. Jeg har selv bodde ved Haukvatnet og Kyvatnet, og sett hvordan kvaliteten ble forringet da morten kom. Det viktigste er selvsagt hensynet til Jonsvatnet, men det er en verdi i seg selv å rydde ut morten som er en fremmed art i Trøndelag, sier Gunnes.

Jon Gunnes mener det er riktig å bruke føre var-prinsippet når det gjelder Jonsvatnet og vil stemme for rotenonbehandling i bystyret.

LES OGSÅ (PLUSS): Nå skal morten bort fra Bymarka

Et riktig tiltak

Det samme vil Høyre. Michael Momyr, nestleder i byutviklingskomiteen, mener det er riktig med et slikt virkemiddel for å sikre vannkvaliteten i Jonsvatnet.

- Jeg stoler på de ekspertene som har vurdert denne saken. Det er et omfattende inngrep, men bruk av rotenon er godt faglig begrunnet og vil være det tiltaket som er mest effektivt for både å utrydde morten og sikre Jonsvatnet som drikkevann i fremtiden, sier Momyr.

Aps Ferhat Güven sa til Adresseavisen torsdag at Ap stiller seg bak forslaget, noe som betyr at det mest sannsynlig er flertall i bystyret for å sende en søknad om rotenonbehandling. Miljøpartiet De Grønne vil undersøke nærmere, mens SVs Ottar Michelsen er negativ til tiltaket.

- I SV stiller vi våre representanter fritt i dette spørsmålet. Selv skal jeg ikke på dette bystyremøtet, men hadde jeg møtt ville jeg stemt mot. Jeg synes de faglige utredningen om hvorvidt mort i Jonsvatnet kan forringe drikkevannet er tynne. Når det gjelder spørsmålet om menneskelig spredning av mort så vil heller ikke den forsvinne. Sjansen minker dersom vi utrydder mort fra Bymarka, men mort fra andre steder i landet kan likevel spres gjennom fiske og på andre måter, sier Michelsen.

LES OGSÅ (PLUSS): Tok knekken på morten i Vikerauntjønna