- Et nei er et nei, sier innkjøps- og sikkerhetssjefen i hovedrussestyret i Trondheim.

Amnesty International har stor suksess med sin russekampanje: «Nei er nei». Siden starten i 2013 har kampanjen, som skulle være ettårig, bare vokst. Og det er liten tvil om at russen kjenner både slagordet og dets innhold.

Så enkelt er samtykke

- Samtykke er enkelt. Nei betyr nei og de som har sex er enige om å ha det, sier jentene tydelig.

- Sex uten samtykke er voldtekt, sier Patricia Kaatee, politisk rådgiver i Amnesty International.

- Et samtykke er en bekreftelse gjennom ord, blikk eller handling. Et samtykke er et tydelig «ja» og ikke fravær av «nei». Et menneske som sover eller er bevisstløs, for eksempel på grunn av beruselse, kan ikke samtykke, sier hun.

Amnesty oppfordrer alle til å ta vare på hverandre og respektere hverandres grenser. Både sexvett-reglene (se faktaboks), filmer og slagord spres i sosiale medier ved hjelp av russen selv, russestevnearrangører og utstyrsleverandørene.

- Det er en grunnleggende menneskerett å bestemme over sin egen kropp og seksualitet. Derfor er det en viktig jobb for Amnesty, sier Kaatee.

Snakker om det man ikke snakker om

Strykemerkene du ser på russedressene, kommer sammen med russeutstyret fra leverandørene som Amnesty har avtaler med. Du kan også bestille merker, klistremerker og buttons gratis ved å sende dem en e-post.

- Seksuelle overgrep er svært alvorlige brudd på menneskerettighetene, men mange ungdommer lærer aldri om dette i seksualundervisningen på skolen, sier Patricia Kaatee.

Deres undersøkelse fra 2013 viste at 40 prosent av de yngste ungdommene opplevde å få lite informasjon om seksualitet og grenser. Samme holdningsundersøkelse viste at 1 av 4 personer mener en kvinne er delvis ansvarlig for å ha blitt voldtatt dersom hun frivillig er blitt med en mann på nachspiel.

- Jeg tror vi er på vei bort fra å moralisere om jenter og deres oppførsel, eller at «jenter må passe seg». Det er ikke det overgrep handler om, sier Kaatee.

LES KOMMENTAR: Sannheten om voldtekt er ubehagelig

- Knuter er ikke så viktig

Holdningene kan synes å være i endring blant russen. Etter noen år med kampanjer, tydelige ytringer fra opinionsdannere i offentligheten og serier som Skam, snakker mange ungdommer friere. Det er også Amnestys mål.

- Det er ikke like tabu å snakke om sex. Jeg tror både gutter og jenter flest vet hvor grensa går, sier Maria Haugen.

- Jeg tror noen kan oppleve sexpress i forbindelse med russeknuter, men samtidig er det kraftig understreket fra hovedrussestyret at sex alltid skal skje med samtykke! Vi oppfordrer heller ikke til å ta knuter. Mange av dem er bare der, som en tradisjon, sier hun.

Trondheimsrussen har hele 17 knuter det er mulig å oppnå ved hjelp av «kyss, sex og lignende».

§58 Trekløver: Ha sikker trekant hvor alle er av forskjellig russefarge er et eksempel. Eller §64 Champagnekork: Ha sikker sex med et medlem av hovedrussestyret. Utendørssex får du fortsatt ei kongle før, og både hyppighet og flere sexpartnere belønnes.

- Det er ikke så mange som bryr seg. Ikke om sex-knutene i alle fall, mener Amalie Grimstvedt.

Men sex bryr de seg om. Og jentene mener at det nok er mer sex for mange i russetida, enn ellers. Og at det er greit, så lenge sex er ønsket, trygt og med kondom.

foto
Nei er Nei: Strykemerkene er gratis. Russen får dem med russedressen eller kan kontakte Amnesty på e-post. Foto: Privat
foto
Patricia Kaatee, politisk rådgiver i Amnesty International
foto
Påminner: Amalie Grimstvedt (18) har mistet strykemerket sitt, men erstattet det med håndskrift. Foto: Håvard Jensen, Håvard Haugseth Jensen
foto
Snakk: - De aller fleste vet hva samtykke er og respekterer hverandres grenser. Vi snakker åpent om sex, sier Maria Haugen (19) som er sikkerhetssjef og Amalie Grimstvedt (18) som er innkjøpssjef i hovedrussestyret i Trondheim Foto: Håvard Jensen, Håvard Haugseth Jensen