Over 20 personer er siktet for organisert kriminalitet i Trondheim-politiets Operasjon Gilde (se faktaboks). Totalt er 98 personer siktet.

Det gjør dopingsaken med utspring i Trondheim til den største noensinne.

Enorme mengder

Mandag oppsummerte politiet de foreløpige resultatene av dopingopprullingen som har pågått siden 1. desember 2011.

SE BILDER: Kroppsbygger hadde dopingfabrikk i kjelleren

SE BILDER: Trykket hundretusenvis av piller i garasjen

I løpet av 2012 ble det gjort flere store beslag av dopingmidler. Flere dopinglagre og to dopingfabrikker ble avslørt, en på Jessheim og, før jul, en i Trondheim. Til sammen er det tatt beslag i 70 700 dopingtabletter, 6500 ampuller og 700 ampuller med flytende idrettsdop.

En tablett kan koste fra 30 til 50 kroner, ifølge skjermbilder fra dopingbørsen Anabolic Forums. Det lukkede nettforumet ble ikke stengt av politiet før i juni, fire måneder etter at Operasjon Gilde ble offentlig kjent.

I kjølvannet av aksjonene har politiet tatt beslag i hasj, GHB, kokain, amfetamin og metamfetamin. 690 000 kroner i kontanter og to biler er tatt. Totalt i saken er 10 selskaper siktet.

Seks saker omfatter økonomisk kriminalitet. To saker gjelder helerisiktelse, to gjelder hvitvasking mens to saker handler om merverdiloven.

50 millioner

Da dopingfabrikken til en mann som skal ha kalt seg «trykkern», ble avslørt i november, tok politiet beslag i 140 kg ingredienser til dopingproduksjon.

Et lavt anslag går på at omsetningsverdien av dopingmidlene fra tablettproduksjonen har vært på 50 millioner kroner siden 2006. Det er imidlertid klare indikasjoner på at produksjonen har pågått enda lengre.

I tillegg skal det ha blitt produsert store mengder flytende dopingmidler i tidsrommet. Her har ikke politiet oversikt over eventuelt omfang og omsetningsverdi.

Tusenvis av sider

Det er nå 3000 sider med dokumenter i Operasjon Gilde. Samtidig har saken stilt store krav til digital etterforskning. Det har voldt problemer for politiet:

De siktede har kommunisert gjennom krypterte e-posttjenester. Så langt er det beslaglagt innhold fra 80 forskjellige e-postkonti. Dette utgjør 9500 meldinger som politiet mener at omhandler kjøp og salg av doping.

500 datamaskiner er også beslaglagt. Datamengden utgjør 200 terrabyte. Mengden beskriver politiet slik:

«Innhold i databeslag tilsvarer mer enn alle bøker i hele verden dersom innholdet skrives ut i tekst»

Norges største dopingfabrikk ble avslørt i Trondheim. Foto: FAKSIMILE
I en garasje ble det i november funnet 140 kg ingredienser til dopingproduksjon. Foto: POLITIET
I Trondheim beslaglegges også motoren til en pillepresse. Slikt utstyr kan trykke ut tusenvis av tabletter hver dag. Foto: POLITIET
I dette kjellerlokalet ble det produsert flytende dopingmidler i stor stil. Foto: POLITIET