Den ene teknologiske nyvinningen overgår den andre. På tusenvis av kvadratmeter kjemper bedrifter fra Norge og utlandet om oppmerksomheten. AquaNor viser en næring i sterkt vekst og stor optimisme. For det vanlige publikum er dette imponerende, men ikke veldig interessant. Det er nemlig bare ett spørsmål som raskt melder seg. Hvor er maten? Hvor er fisken?

Kulinarisk teater

Pensjonist Kjell Prestvold har nådd frem til kilden. Blåskjell i kryddersaus, torskekaker i chillidipp, kamskjell med gulrot og appelsin.

- Ikke akkurat salta sild og potet, men veldig godt! Den pensjonerte fiskeren smatter i seg kokkemesterens gaffelbiter. Et lite mesterverk i farger og smak, innrømmer han.

- Vi er jo vant til at fisken skal steikes eller kokes i hjel. Jeg har drevet med fiske siden 1954, og jeg har alltid fått servert fisken på gamlemåten. Dette er noe helt annet, det er fantasi. Ja, nesten kunst.

I mylderet blant slafsende, sultne trøndere smiler en bergenser. Riktignok er ikke direktøren for Norsk Sjømatsenter, Odd Jordheim, innfødt bergenser. Men på vegne av vestlendingene har han i alle fall forstått betydningen av å fange publikum, ikke bare fisken. Der har trønderne noe å lære; de imponerer ikke akkurat med å selge konseptet fra hav til bord. AquaNor er i det hele tatt vel mye over bord.

- Det skulle bare mange at folk ikke får smake sjømaten. Det er jo dette havbruk dreier seg om. Vår oppgave er å fremme bruken av sjømat, og det må skje på en fiks og trendig måte. Derfor har vi også opprettet et kulinarisk teater i Bergen. Et kjøkken med scene og publikum.

Det er ingen hemmelighet at vestlendingene helst ser at hele havbruksmessen blir flyttet fra Trondheim. Til et sted som vet å verdsette god fiskemat - mellom de syv fjell. Jordheim er imidlertid ikke så opptatt av hvem som arrangerer hva, men at folk, og særlig ungdom, spiser mer sjømat. Men fortsatt er fisk, fisk, og nokså kjedelig mat. Det mener i alle fall Øystein Grinde i fiskematprodusenten World Pac Norge AS.

- Fiskebransjen er utrolig kjedelig. De lager rett og slett ikke spennende nok mat. Vi lanserer derfor en nyhet i Norge med fiskepatéer med 30 forskjellige smaksvarianter.

Grinde henter fram noe som minner om en spekepølse, mens som rask viser seg å være laksepaté med dill. Som en sildestim flokker folk seg rundt smaksbordet. Litt uvant, men godt, synes Aino Olaisen. Grinde innrømmer at det ikke akkurat er slik nordmenn er vant til å få fisken servert, og han tror det vil ta litt tid før vi vender oss til dette. Men i Europa er denne typen foredlet fisk for lengst blitt snadder.

Forsker på trender

Forgjeves har folk sluttet å gå etter duften. Den eneste lukten av mat stammer fra en kjøttgrill i et av matteltene. Man må nesten gå på laksen for å komme i matfatet. Svein Tårnesvik fra Hitramat har vært blant de heldige. Bak to mikrobølgeovner lokker Fiskeriforskning med noen tafatte terninger steinbit; henholdsvis bit X og Y.

- X smaker definitivt best! Den er rundere og friskere i smaken. Det må være oppdrettsfisk, og jeg foretrekker den, sier Tårnesvik.

Næringsmiddelteknolog Bodil Salamonsen i Fiskeriforskning nikker. Det er oppdrettsfisk, den andre er vill steinbit. Hun tester om folk kjenner forskjell, og om de foretrekker oppdretsfiskt eller villfisk.

- Gjennom spørreundersøkelsen får vi svar på hva forbrukerne vil ha, og om oppdrettsfisken har en sjanse til å konkurrere.

Trendforsking på mat er i skuddet. Og oppdrettsnæringen kan puste lettet ut. Folk kjenner knapt forskjell, og all negativ fokusering på oppdrettsfisk har langt fra skremt folk. Det viser også produksjonen. I år er det nemlig første gang førstehåndsverdien på oppdrettsfisk er høyere enn vill fanget fisk. Produksjonen er også dobbelt så stor som den samlede norske kjøttproduksjonen, opplyste fiskeriminister Otto Gregusson under åpningstalen. Men på AquaNor måtte folk ty til kollega Hanssens pølser for å stagge sulten.

Ikke akkurat salt sild, men pensjonert fisker Kjell Prestvold lar seg til slutt friste. Og imponere av delikatessene fra Norsk Sjømatsenter.Folk kjenner knapt forskjell på villfisk og oppdrettsfisk, men Svein Tårnesvik er tilhenger av steinbiten som er oppdrettet og slaktet på kontrollert vis. Bodil Salamonsen i Fiskeriforskning forsker i folks trender på fisk.Her svømmer en av de få levende fiskene som er å se på AquaNor.