Etter at ordningen ble avviklet har flere skrevet melding til kommunen og bedt om en redegjørelse for beslutningen.

«Dette går hardt utover økonomien vår, og sikkert mange andre familier i Trondheim.» «Hva er grunnen til at søskenmoderasjonen fjernes, og hva skal pengene gå til?», heter det i to av meldingene.

- Vi er ikke bekvem med dette, og har derfor bedt rådmannen om å følge situasjonen nøye. Ideelt sett skulle vi hatt penger til å opprettholde tilbudet, sier kommunalråd Geir Waage (Ap).

Adresseavisen har tidligere omtalt familien Hagerup. Uten søskenmoderasjon vil familien måtte betale 26400 kroner mer årlig når de tre barna går i SFO og barnehage.

- Ikke lovpålagt

Tidligere har familier med barn i både skolefritidsordning (SFO) og barnehage fått 25 prosent søskenmoderasjon. I tillegg har familier fått samme moderasjon fra og med barn nummer to i SFO. Nå er begge deler avviklet. Ifølge Waage gikk samtlige partier i bystyret inn for å fjerne moderasjonen i budsjettet for 2016.

Familier med lav inntekt kan fortsatt søke om redusert betaling for barnehage og SFO.

- Hva er bakgrunnen for beslutningen?

- Når det ikke er lovpålagt, kan man heller ikke regne med å få statstilskudd til det. Regjeringen valgte i sitt statsbudsjett å kanalisere penger til storbyene til gratis tid i SFO for lavinntektsfamilier, og da måtte vi som bystyre forholde oss til det, sier Waage.

Han viser til at Trondheim har vært eneste by med moderasjon mellom SFO og barnehage, og at tre av ti storbykommuner ikke gir denne søskenrabatten.

Vil følge utviklingen

Rådmannen har regnet at avviklingen vil spare kommunen for åtte millioner kroner årlig. Det forutsetter imidlertid at like mange fortsetter å benytte seg av SFO.

- Hva gjør dere om konsekvensen blir at foreldre sier opp ordningen?

- Vi har bedt rådmannen om å komme tilbake til oss politisk for å vise om dette fører til at færre benytter seg av skolefritidsordning. Hvis det skjer, må vi vurdere grep til tross for at vi ikke får midler fra staten. Vi ønsker at flest mulig barn skal ha mulighet til å benytte SFO, og at foreldrene skal ha råd. Derfor er vi opptatt av å se følgene, sier Waage.

- Har kommunen fått statlige midler til moderasjon tidligere?

- Det har vært en del av den totale rammen til kommunen. Gjennom forrige statsbudsjett ble det besluttet å ta litt fra rammen over til lavinntektsfamilier. Da endte tre skoler i Trondheim med å få støtte til gratis SFO for lavinntektsfamilier.