Tidligere i år ble det kjent at Sverresborg folkemuseum hadde hatt besøk av håndverkere som skulle gjenskape huset fra 1817, og nå står Detlistua i Disney World - som en del av landskapet fra den populære «Frost»-filmen.

NRK omtalte først saken fredag.

- Kvalitetsstempel

Direktør Torunn Herje er svært entusiastisk over at et lite stykke Trøndelag nå befinner seg i den populære amerikanske fornøyelsesparken.

- De har altså bygd opp Oppdalstunet på Sverresborg i Disney World i Florida. Dette er et av de fineste gårdstunene vi har, og når Disney World bestemmer seg for å kopiere ett av våre hus, er det et kvalitetsstempel. Jeg vet at de gjør grundig research og har sett mange fine gårdstun, og når valget faller på ett av våre er det kjempestas, sier direktør Torunn Herje ved Sverresborg museum til Adresseavisen.

Norske skap og ølhøner

- Vi har hatt besøk av håndverkere som skulle kopiere både gjenstander og interiør, forteller Herje.

I mai fortalte Adresseavisen at det norsk-amerikanske ekteparet Else Bigton og Phillip Odden, som har jobbet som treskjærere og møbelsnekkere i Wisconsin i snart 40 år, blant annet har laget tre hjørneskap etter modell fra et av skapene i huset. Skapene skal stå i tre identiske meet and greet-rom for Elsa og Anna fra «Frost».

Ekteparet har også laget sleder, kubbestoler, hengeskap, prinsessestol og ølhøner - drikkekar formet som høner.

Rush til Sverresborg

- De har kalt det Royal Sommerhus, og dette er en del av universet til Anna og Elsa fra «Frost»-filmen - som alle småjenter elsker, sier Herje.

- Så nå kan dere få et rush av jenter til Oppdalstunet på Sverresborg?

- Ja! Vi har faktisk allerede hatt det. Vi hadde åpen dag i juni i år, etter at det ble kjent at tunet blir en del av «Frost»-universet, og da hadde vi 7000 besøkende som fikk hilse på Anna og Elsa. Ja, vi har fått vårt eget ekte Disney World på Sverresborg, smiler Torunn Herje.

Oppdalstunet Detlistua fra Oppdal ble bygget i 1817 og gjenreist på Sverresborg i 1924. Foto: Dino Makridis

Slottsfjell og borgruiner

Oppdalstunet står i den norske paviljongen i Epcot-senteret - en underavdeling av Disney World i Florida. Dette er den tredje største fornøyelsesparken i USA, og tar imot tolv millioner mennesker hvert år.

- På bildet ser vi at de også har laget slottsfjellet med borgruinene bak huset. Det er en åpning i fjellet, og jeg lurer virkelig på hva som skjuler seg der inne. På Sverresborg er det rester etter verdenskrigen, men det er det nok ikke der borte i Disney World, sier Herje og legger til:

- Jeg har ikke vært der selv, men det hadde vært fantastisk moro å se tunet vårt der borte en gang.

Detlistua fra Oppdal ble bygget i 1817 og gjenreist på Sverresborg i 1924. Foto: FINN WALTHER