Rekordskate: Irvin Kilde med en hvitskate på 11,5 kilo, 350 gram over gjeldende norgesrekord, ifølge hooked.no. Foto: nkml.no

Bjørn Florø-Larsen, John Olav Florø-Larsen, Sverre Magnus Selbach og Irvin Kilde opplevde lørdag det fiskenettstedet hooked.no omtaler som et «et historisk og sensasjonelt fiske» etter skate utenfor Havøysund like ved Nordkapp.

Målet med turen var å bli de første nordmenn til å ta gråskate på stang. Isteden endte de fire sportsfiskere fra Nidaros kystmeitelag opp med hele ti hvitskater, en fiskeart som aldri tidligere er tatt på stang så langt nord.

Mer om Bjørns fiskelykke? Sjekk giganten han tok ved Munkholmen!

Fiske-Mekka

– Hva føler dere nå?

– Det er helt fantastisk kult at vi lykkes med å gjøre noe annerledes enn alle andre når de fisker i Nord-Norge. Det er jo en av verdens beste fiskeplasser. Vi har fått høre fra båter med danske, tyske og norske fiskere at de har fått enormt mye kveite, og det er jo veldig gøy. Men vårt mål for turen er gråskater og hvitskater og da må du lukke øynene for det andre og holde fokus, sier Bjørn Florø-Larsen Nidaros kystmeitelag.

Da Adresseavisen snakker med ham mandag kveld sitter han til sjøs, med utsikt til Nordkappplatået.

Se adressa.nos web-tv-serie om artsfiske her

– Historisk

Hvitskatene ble tatt med hele sei som agn, og karene fisket på forhånd inn inn småsei på en halvkilo som siden ble kastet ut med anker på 300 meters dyp. Nå håper de på solid gråskatefangst, og drømmen er fiske opp noe større enn danske Brian Ahlers som i fjor meldte at han hadde landet en 27 kilos gråskate under flekksteinbitfiske på nettstedet Norwayguidefishing. Han kontaktet Florø-Larsen og fiskevennene og ønsket å lære mer om denne typen skatefiske.

Ett av eksemplarene kvalifiserte også til norgesrekord. Irvin Kilde dro opp en hvitskate på 11,5 kilo og slo dermed den 17 år gamle rekorden fra Langesundbukta. Dette er ifølge hooked.no det området hvor det blir tatt flest hvitskater på stang. Alle fire landet fisker på over ti kilo, og bikket slik over den såkalte specimengrensen, som forteller at du har fått et særdeles stort invidvid av arten.

– Det er historisk å få så mange store på en gang, mener Florø-Larsen.

Alle fiskene ble satt uskadd tilbake igjen.

Bedre enn Pokémon Go

– Hvor stort er artsfiskemiljøet?

– Facebook-siden «Norske artsfiskere har rett over 1000 medlemmer. Men det er helt sikkert flere og det er veldig gøy at flere får opp øynene for alle de forskjellige artene vi har og teknikkene som er mulige. Å fiske gir mange store opplevelser og folk liker å samle og finne sjeldne ting. Jeg ser at mange går rundt og samler på Pokémon Go på smarttelefonen sin. Men dette er ti hakk hvassere enn det, dette gjør du i «real life», ler Florø-Larsen som både er ivrig artsfisker og fiskebiolog ved Veterinærinstituttet.

Han vokste opp i Stavanger hvor både hans eldre bror og faren var ivrige fiskere.

– Jeg hadde ikke noe valg, sier han om den sterke interessen.