Politiet kunne mandag kveld opplyse på Twitter at de har fått mange meldinger om skjelvinger i jorden i hele Trondheim-området.

- Telefonen har ikke stått stille, det har vært en telefonstorm. Vi har fått henvendelser fra så å si hele byen, fra Jonsvatnet i øst til Kattem i vest, sier operasjonsleder ved politiet i Sør-Trøndelag, Bernt Tiller, til adressa.no.

Telefonene var så mange at politiet ikke klarte å svare på alle henvendelsene. Natt til tirsdag gikk de ut på Twitter med en beklagelse til alle de som ikke fikk svar.

Har målestasjon i Trondheim

Professor Lars Ottemøller ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen sier til Adresseavisen at episenteret til skjelvet var cirka 15 kilometer sør for Trondheim.

- Vi målte skjelvet til 2,1 Richters skala, sier Ottemoller til Adresseavisen.

Opplysninger fra instituttet tidlig tirsdag morgen tydet på at episenteret var i Klæbu, men tirsdag morgen er dette justert til noe vest for Klett. En representant for instituttet opplyser til Adresseavisen tirsdag morgen at de har en målestasjon i Trondheim, og at de dermed har god kontroll på hvor skjelvet befant seg.

Skjelvet har også gjort utslag på flere målestasjoner rundt om i landet.

Tirsdag morgen har Universitetet i Bergen startet arbeidet med å kartlegge omfanget av skjelvet, og de oppfordrer de som har merket skjelvet om å fylle ut dette spørreskjemaet.

Liten fare for etterskjelv

Avdelingsdirektør Øystein Nordgulen ved Norges geologiske undersøkelse (NGU) opplyser til Adresseavisen at skjelvet man opplevde i Trøndelag mandag kveld neppe vil få store konsekvenser.

- Etterskjelvene vil normalt være mye mindre enn de store skjelvene, og dermed vil etterskjelvene her knapt være merkbare, sier Nordgulen.

At jordskjelv rammer Trøndelag skjer relativt sjeldent, men i Nordland, på Vestlandet og i Oslo-området er det langt mer vanlig.

- Folk kan slappe av og sove, det er ikke noen grunn til å være redd. At det oppstår skjelv opp mot styrke 3 på Richters skala må man regne med innimellom, sier han.

Årsakene til at jordskjelv oppstår kan være så mange, men kraftig forenklet handler det om små justeringer i jordskorpa.

Undersøkte sprekk i veien

Seismologisk institutt bekrefter til politiet at det har vært et rimelig kraftig jordskjelv.

- Vi har vært i kontakt med seismologisk institutt og de har målt et jordskjelv på anslagsvis tre på Richters skala, sier operasjonsleder Tiller.

Det er ikke meldt om personskader som følge av skjelvet, men politiet fikk inn melding om en sprekk i Nordslettveien i Fossegrenda. Både politi og geolog dro til stedet for å undersøke sprekkene.

- Det er helt åpenbart at dette er gamle sprekker og at de ikke skyldes skjelvet, opplyser innsatsleder Roger Mogstad til Adresseavisen.

Politiet melder på Twitter at de har kontaktet Norges Vassdrags- og Energidirektorat som opplyser at det ikke er bekymring for ras på grunn av skjelvet.

I følge Store norske leksikon må skjelvet ha mer enn 5,0 på Richters skala for at rystelsene skal være ødeleggende.

foto
Dette kartet fra NORSAR viser jordskjelvene fra den siste uken, og at skjelvet i Trøndelag lå på rundt 2 på Richters skala. Foto: NORSAR