- Vi er gjennom alt som heter innhold, og selv om vi ikke er klare med dokumentet, får dere dette nå, innledet ordfører Rita Ottervik.

AP, MDG, SV, V, KrF og Sp og Pensjonsistpartiet er med i formannskapet.

- Vi ønsket en bred allianse, dette har vi fått til, sa Rita Ottervik.

Så langt er dette fordelingen av ulike verv i koalisjonen:

Rita Ottervik, ordfører.

Hilde Opoku blir varaordfører.

Dette er partifordelingen i de ulike komiteene, der ikke alle navn er på plass ennå:

Helse- og velferdskomiteen: Leder, Marte Løvik, Sp. Nestleder: Morten Kokaas, Pensjonistpartiet

Oppvekstkomiteen: Leder fra Ap og nestleder fra SV

Kulturkomiteen: Leder fra Pensjonistpartet, nestleder Ap

Byutvikingskomiteen: Leder fra Ap, nestleder fra opposisjonen

Kontrollkomiteen: Leder fra opposisjonen, nestleder fra Ap.

Politisk avtale:

-  Vi har en generell forpliktelse til å samarbeide om budsjett og har brukt mye tid på å sørge for at løftene er realiserbare innenfor den økonomiske rammen vi har til disposisjon. Vi skal være foregangskommune innenfor miljø, og jobber også for flere heltidsstillinger i helse og omsorg.

Så skal vi også ansette 220 nye helsefagarbeidere, 100 av dem på grunnbemanning, sa Ottervik.

Hilde Opoku:

- Vi vil ta ansvar for klima og miljø og vi skal ha en satsing på dette innenfor bygg. Vi ønsker at Trondheim blir ledende på miljøaspektene innenfor nybygg og løsninger der. Vi vil også satse på rusomsorg, og sunt økologisk kosthold.

Ottar Michelen, SV:

- Vi har fått en tydelig grønn blokk. Vi skal ha en gründerstrategi. Jeg har behov for å si noe om varaordførerplassen, denne gangen ble vi ikke nest største parti i alliansen, men det ble derimot MDG. Derfor var det riktig at de fikk varaordfører.

Jon Gunnes, V:

- For første gang på 12 år skal Venstre få bidra i et budsjett i Trondheim. Dagens forhandlinger er lovende, og vi ønsker å styre det mot sentrum.

Vi har vært tydelige på barnehageplasser, på tilbud og avlastnings til psykisk utviklingshemmede, sa  Gunnes.

Morten Kokaas, Pensjonistparitet:

- Vi vil jobbe for flere omsorgsboliger, vi kommer til å øke grunnbemanningen og flere heltidsstillinger. For oss er det et godt grunnlag å være med i dette fellesskapet.

Geirmund Lykke, KrF:

- Vi har lagt fire gode år bak oss, og er glade for å videreføre det arbeidet vi har startet på. Vår logo består av et hjerte - dette gjenspeiler den politiske plattformen vi står på nå.

Vi ønsker å sikre barnehjemsordningen, med en mentorordning for å sikre barn og fosterforeldre. Vi synes også det er viktig å få på plass en handlingsplan for å sikre et bedre flyktningetilbud; arbeid, bolid og integrering. Vi er som V, opptatt av tilbudet til utviklingshemmede. Vi er også opptatt av å sikre eldreomsorgen.

Marthe Løvik, Sp:

- Jeg ønsker å ta fatt i komitearbeidet i Helse- og velferd.  Jeg er så langt veldig fornøyd med utviklingen i oppvekst fra forrige periode, med mer praktisk arbeid i skolene. Sp ønsker å se på arealplanleggingen i kommunen.

Drama på formiddagen

Det politiske dramaet rundt det nye politiske flertallet i Trondheim tok en ny vending onsdag formiddag. Dette skulle egentlig være dagen for det som ble beskrevet som «et borgerlig bikkjeslagsmål». Høyre skulle ta det vanskelige valget om hvem av samarbeidspartnerne, Frp eller Venstre, som skulle få plass ved maktens runde bord – formannskapet.

I stedet var det på nytt hos den styrende alliansen på toppidrettssenteret på Granåsen dramatikken ble størst.

Dro plutselig

Etter at Pensjonistpartiet sent tirsdag kveld hoppet av hos de borgerlige, og i stedet troppet opp i Granåsen hos sentrum-venstrealliansen, var det klart at de borgerlige partiene bare har tre plasser i formannskapet.

To av dem går til Høyre. Hvem skulle få den siste? Regjeringspartner Frp, eller Høyres nærmeste støtteparti gjennom perioden som har gått, Venstre?

Høyres Yngve Brox, Frps Elin Marie Andreassen og Venstres Jon Gunnes skulle ha sittet i møter på Rådhuset for å avklare dette onsdag formiddag – etter at Gunnes hadde fått en kald skulder fra Ap tirsdag kveld.

I stedet dro plutselig ingen andre enn Venstres frontfigur, Jon Gunnes, ved lunsjtider opp til Granåsen. Der også Pensjonistpartiet sitter og forhandler med den sittende alliansen. Etter først å ha spist reke- og ostesmørbrød fra Prima, satte partiene seg til forhandlingsbordet.

- Spagatkameratene blir deres nye navn, kommenterer en Høyre-kilde lakonisk.

Slik stemte bydelene i Trondheim

SV fremdeles inne

Ottervik har selv ønsket Venstre inn i alliansen, men det var SV som satte ned foten for å la partiet som er for privatisering komme inn. Etter det Adresseavisen erfarer er SV fremdeles med i forhandlingene - til tross for at Venstre også er invitert til samtaler.

- De driver og forhandler politikk. Så langt er alle med, både Venstre og SV, sier en kilde som kjenner til prosessen.

LES PÅ PLUSS: Opoku: - For å være ærlig, dette hadde jeg ikke trodd

- Forunderlig strategi

I Høyre var det om mulig enda dårligere stemning onsdag enn tirsdag. Adresseavisens oppslag om at Venstre hadde ønsket seg inn hos Rita, men blitt avvist, var ikke lett å svelge.

- Først frir de til Rita, så kjefter de oss opp i avisa og så skal vi rydde plass til dem. Det kaller jeg en forunderlig strategi, sier en sentral Høyre-kilde og tilføyer:

- Når Venstre kommer tilbake nå, kommer de ikke på frierferd, da er det tiggerferd det er snakk om.

En annen Høyre-kilde forteller at overraskelsen var stor da de tirsdag kveld leste om Venstres frierferd på adressa.no.

- Vi ble kraftig irritert på Jon Gunnes uttalelse. Dette er en oppsiktsvekkende vingling som det er vanskelig å forholde seg til. Venstre fikk en kommunalrådspost av oss etter forrige valg, så er dette takken: Han hopper rett i fanget på Rita. Venstre står ikke særlig høyt i kurs på borgerlig side nå.

I Frp var også irritasjonen stor:

- Én ting er at vi er større enn Venstre. Og det er rimelig spesielt at de først dolker Høyre i ryggen – etter at Høyre ga dem en kommunalrådpost sist – for så å komme tilbake med lua i hånden etter å ha blitt avvist av Rita. Etter en slik opptreden har de dårlige kort på hånda når Høyre skal bestemme seg for hvem de vil hjelpe inn i formannskapet, sier en kilde.

Frps kommunalråd Elin M. Andreassen er overrasket over at de to tidligere Frp-erne Kokaas og Nilsen nå er inne i Ap-varmen.

- Jeg må si jeg ble overrasket over hvor enkelt det var for Ap og be med seg Pensjonistpartiet. De har jo profilert seg tydelig på de samme sakene som også gjør Venstre problematisk. Men det kan jo hende de to kandidatene fra Pensjonistpartiet har skiftet mening siden sist.

Storfornøyde pensjonister

Pensjonistpartiets første vara til bystyret, Terje Wold, sier partiet er svært godt fornøyd med den politiske avtalen de nå har underskrevet med Arbeiderpartiet.

- Sammen skal vi sikre 220 nye sykepleiere og helsefagarbeidere, 100 av disse skal øke grunnbemanningen. Vi skal opprette 135 nye sykehjemsplasser og 150 omsorgsboliger. Så skal vi ha et kompetanseløft for de ansatte i eldreomsorgen, og ansette avdelingssykepleiere på alle evdelinger. Vi garanterer også for fortsatt gratis trygghetsalarm, forteller Wold.

Målene alliansen og Pensjonistpartiet nå har laget en skriftlig avtale om, er de samme som Ap lovte i valgkampen.

Hektisk: De Grønnes Ola Lund Renolen på vei ut av forhandlingslokalet på Toppidrettsenteret i Granåsen. Bak: Otterviks rådgiver Venke Aarethun. Foto: Martin Andersen
Forhandler: Aps gruppeleder Geir Waage er en av forhandlerne i Granåsen. Foto: Martin Andersen
Pensjonistbyks: Pensjonistenes Morten Kokaas får det travelt på Toppidrettssenteret idet han oppdager Adresseavisens fotograf. Foto: Martin Andersen
Hoppet over? Hele onsdag satt Venstres Jon Gunnes i møter med Rita Otterviks sentrum-venstreallianse i Granåsen. Hans borgerlige venner i bystyret, Høyre og Frp, er lite fornøyde med det de beskriver som oppsiktsvekkende vingling. Her er Gunnes sammen med Høyres Yngve Brox under fjorårest budsjettbehandling. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN