E6 over Kroppanbrua i Trondheim er det soleklart mest trafikkerte punktet i Trøndelag. Her passerte i gjennomsnitt rundt 48 000 kjøretøy i døgnet i 2014, viser tall fra Statens vegvesen.

Videoen øverst i artikkelen viser hvor mange som er ruset når de kjører over Kroppanbrua.

I gjennomsnitt ruskjører 1563 sjåfører på Kroppanbrua i døgnet. Det er Folkehelseinstituttet (FHI) som har hjulpet Adresseavisen med å beregne antallet ruskjørere. Tallet er regnet ut fra trafikkmengde og forskning på hvor ofte ruskjøring forekommer.

LES OGSÅ (PLUSS): Så mange ruskjørere møter du på E6 fra Trondheim til Oppdal

Først i verden

1. februar 2012 ble det innført faste konsentrasjonsgrenser for 20 rusgivende stoffer, hvorav elleve er vanlig brukte legemidler. Norge ble det første landet i verden som systematisk innførte både skyld- og straffeutmålingsgrenser for andre stoffer enn alkohol.

Seniorforsker Hallvard Gjerde ved Folkehelseinstituttet mener at det har vært økt bruk av visse rusmiddel generelt i samfunnet.

- Folk flest vet ikke at det har kommet ny lovgivning på dette feltet. Det har vært en informasjonssvikt fra myndighetenes side, mener han.

Alkohol farligst

Han mener at det blir en manglende prevantiv effekt dersom den kjørende befolkningen ikke er klar over at det nå finnes en større risiko for å bli dømt for ruskjøring av andre stoffer enn alkohol.

- Norge har lite promillekjøring sammenlignet med andre land, men vi har desto mer ruskjøring. Norge er blant annet et av landene hvor det brukes mest av sovemiddelet Imovane. Man skal aldri kjøre bil etter å ha tatt sovemiddel, det er livsfarlig, konstaterer Gjerde.

Det er likevel ingen tvil om hvilket rusmiddel som er desidert farligst. Alkohol ruver på toppen, mens amfetamin er nummer to på lista.

- 0,6 prosent av førerne i vanlig trafikk kjører med narkotika i blodet som er over forbudsgrensene. Mange av disse førerne er folk som er påvirket av cannabis. Selv om det er ulovlig, så er det ikke så farlig som alkohol for eksempel, sier Gjerde.